A donat o parte din Ficat pentru Frate.

 

   

S-a culcat sub bisturiile chirurgilor și a donat o parte din ficat, pentru a-i oferi o nouă viață propriului frate. Este gestul emoționant al unui tânăr în vârstă de 31 de ani, din Fundul Galbenei, raionul Hînceşti.

Săptămâna aceasta, chirurgii de la Spitalul Clinic Republican au efectuat cel de al 40-lea transplant hepatic. Intervenția a decurs cu succes, iar pacienții se simt bine.

La vârsta de doar șase ani, atunci când micuții profită din plin de copilărie, Sergiu Postolachi din satul Fundul Galbenei, raionul Hîncești a fost diagnosticat cu hepatită. Tratamentele complicate şi de durată nu şi-au făcut efectul, iar într-un final, familia a primit o veste dură – mezinul poate fi salvat doar printr-un transplant de ficat.

„Tot se agrava, se agrava. A trecut din B în D. Nu mai erau şanse de scăpare”, a declarat donatorul, Viorel Postolachi.

Doborât de durere şi de gândul că şi-ar putea pierde fratele, acum patru luni, Viorel Postolachi a păşit pragul Spitalului Clinic Republican.

„Am hotărât cu familiile, cu rudele. Pentru frate, să trăiască. Mâine mă duc să mă văd cu dânsul”, a afirmat donatorul, Viorel Postolachi.

Medicii spun că intervenția a decurs cu succes, iar ambii fraţi de simt bine.

„Un caz un pic mai complicat. Am cerut ajutorul și echipei din România. Sperăm anul acesta, programul național ne spune că 17 transplante, sperăm toate 17 să le facem. Anul trecut am avut 14, dar am făcut numai 12”, a comunicat șeful Secției chirurgie hepatobiliopancreatică, Adrian Hotineanu.

Și chirurgii, care efectuează transplanturi renale privesc cu optimism noul an, asta deși, deja trei familii cu rude aflate în moarte cerebrală au refuzat să doneze organele.

„Ne pregătim deja pentru intervenţii. Avem programat pentru săptămâna viitoare o pereche, mama şi feciorul, care îi vom include în operaţie. Sunt planificate pentru anul acesta circa 30 de transplanturi”, a spus şeful Clinicii de Urologie, Dializă şi Transplant Renal, Adrian Tănase.

„Deși numărul de transplanturi efectuate creste de la an la an, lista de așteptare nu se micşorează. În prezent, 288 de pacienți speră la o nouă viață. Potrivit Agenției de transplant, 36 de persoane sunt în căutarea unui rinichi, iar 88 așteaptă un donator de ficat. Totodată, alți 3 pacienți au nevoie de transplant de cord, iar peste o sută – de cornee. Pe toți cei pe care ii vedeți in spatele meu ii leagă un singur lucru – speranţa că mâine va apărea un donator”.

„Aştept de un an şi ceva. Mi-au spus să fac transplant. Vreau să cresc şi nepoţei”.

Tot aici i-am găsit şi pe soţii Curdoglu din Ceadîr Lunga. Aceștia așteaptă un singur răspuns – și anume că Vasile Curdoglu este compatibil cu verișorul său.

„În 2011 am aflat că am ciroză. De atunci mă simt rău. Sperăm că totul va fi bine”, a menționat pacientul, Vasile Curdoglu.

„Foarte multe planuri avem şi o să fie totul bine. Eu ştiu asta, eu simt asta”, a zis soția pacientului, Alisia Curdoglu.

Pe parcursul anului 2017 au fost efectuate 19 transplanturi renale, 12 hepatice și 36 de cornee. Pentru donatorii de organe, polița de asigurare medicală este achitată de Guvern pentru tot restul vieţii.

sursa canal2.md

 

Mulțumim patronii noștri: Alexandru Gomaniuc,Alina Sevastian,Sergiu Brăguță,Nina Cotovanu,Vlada Țoncu,Marina Dubceac,Alexandru Botnari.Alina Ochișor,Familia Panfil. Doina,Crina Ciobanu,Alina Vivat,Rodjero Svetlana,Luminița Smoleanic,Ion,Doina,Ana Cichi,Marianna Cociu,Nicolae și Cristina Iusco,MY KL,Marina Grițuc. Susține echipa HN24

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!