Cinci Sinucideri în 15 zile pe Raionul Hâncești !

Potrivit informație parvenite pe adresa HN24, numai în ultimile 15 zile s-au înregistrat 5 sinucideri pe întreg raionul Hâncești, iar astăzi dimineață un cetățean din Mingir și-a pus capăt zilelor și a fost găsit strangulat. Unde mergem ? Ce se întîmplă în Societate ? Oamenii sunt Disperați Totalmente !

________________________________

Cele mai multe dintre persoanele care vor să se sinucidă nu-și doresc să moară. Această soluție, de a-și pune capăt vieții, este o modalitate de a opri suferința sau durerea prin care trec. Adică, cei care simt o dorință sau necesitate de a se sinucide, nu caută să moară, ci caută să nu mai sufere. Și aici intervenim noi, oamenii din jur. Persoanele apropriate, cele pe care le iubim, pot fi ajutate. Nu există nicio îndoială. Fiecare dintre noi poate fi “o soluție alternativă” pentru suicid. Există multe modalități prin care putem ajuta o persoană aflată la limita prăpastiei. Însă în final, acestea se rezumă la câteva idei de bază pe care ar trebui să le înțelegem și să le urmăm.

  • Arată că îți pasă și ia totul în serios. Este important ca oamenii din jurul tău, cei deprimați pe care vrei să-i ajuți, să fie conștienți de prezența ta și de susținerea ta. Acordă-le atenție, nu-i lua în derâdere și nici într-un caz nu-i judeca. Vino cu un ajutor necondiționat, prin oferirea umărului tău și cuvintelor de susținere. Nu porni de la ideea că starea lor este una temporară (deși cel mai probabil este), ci ia totul în serios și ai grijă la răspunsurile și sfaturile pe care le dai, precum și la reacțiile pe care le ai.

  • Ascultă și întreabă. Pentru o persoană deprimată poate fi destul de dificil să se deschidă în fața cuiva, în special în fața prietenilor, rudelor sau familie. Dacă însă a reușit să o facă, cel mai important este să o asculți. Atât cu creierul tău, fiind rațional, cât și cu inima ta, fiind sensibil și deschis. Las-o să vorbească, să spună tot ce o frământă, iar apoi încearcă să pui întrebări. Întreabă dacă persoana în cauză s-a gândit sau se gândește la sinucidere, dacă și-a făcut unele planuri pentru aceasta etc. Nu crede mitul popular vehiculat precum că discuțiile despre suicid ar împinge la acțiune. Atunci când întrebi, arăți că-ți pasă, că pentru tine contează. Și nu în ultimul rând, amintește-i persoanei de lângă tine de valoare ei, căci în așa momente aceasta demult a uitat că mai valorează ceva pentru cineva. Fii alături, ascultă, întreabă și spune-i că este importantă.

  • Oferă speranță. Alături de susținerea ta și prezența necondiționată, ar fi bine să încerci să oferi și speranță. Vorbește-i despre posibilele alternative, vino cu idei de soluții (deși nu ar fi indicat să zici soluțiilor pe nume sau să dai idei nu tocmai realizabile). Nu minimiza problema și starea prin care trece o persoană suferindă. Amintește-i de lucrurile frumoase pe care le-ar putea realiza, de dorințele și visele pe care le avea, de beatitudinea zorilor de dimineață și de orice altceva ce ar putea trezi o urmă de speranță.

  • Apelează la ajutor specializat. Apelarea la un serviciu specializat de asistență psihologică poate fi cel mai bun ajutor pe care îl poți oferi. Specialiștii de aici îți pot ajuta prietenul sau persoana apropriată într-un mod profesionist, care este, de cele mai multe ori, necesar. Sună sau contactează o linie fierbinte și solicită ajutor, cum ar fi chatul de pagina noastră.

Pe lângă cele menționate mai sus, ai putea de asemenea să înlături orice mijloc sau posibilitate pentru ca persoana în cauză să se sinucidă, cum ar fi cuțitele, pastilele etc. Încearcă să aduci în cercul acesteia și alți oameni cărora le pasă ca prietenii, familia, colegii și alții.

Ține minte, un ajutor acordat la timp poate salva o viață. Nu trece indiferent pe lângă durerea celui de lângă tine. Fii acolo pentru oamenii la care ții. Acordă ajutor ori de câte ori poți și nu lua în derâdere suferința unui om. Ascultă, fii deschis, fii prezent, fii grijuliu și oferă susținere în orice mod poți.

sursa: pentruviata.md

 

Apreciază Munca Noastră !Susține echipa hn24 Fii Șeful Nostru !