CONCURSUL MOŞTENIRE LA EDIŢIA XXIV LA CĂRPINENI

Concursul ,,Moștenire” la cea de a XXIV-a ediţie.

Duminică, 30.04.2017,  în incinta  Liceului  Teoretic ,,Ștefan Holban”, c. Cărpineni, r.Hâncești, a avut loc cea de-a XXIV-a ediție a concursului ,,Moștenire”.  A fost o zi bogată în evenimente emoţionante…

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, evenimentul a avut loc  sub auspiciile Asociației „Alianta pentru sprijinirea Basarabiei”,  președinte dl Gheorghe Furdui (Inițiator fiind dl Eugen Holban, ex-președintele de onoare al Asociației „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei” , cu sediul la Paris,) ambii originari din s. Cărpineni, are două secţiuni: 1. Istoria Românilor; 2. Istoria Literaturii Române și a antrenat elevi din clasele 8-11 ai LT ,,Ștefan Holban”, la etapa a II-, interviul-fiind antrenați 15 elevi. Concursul se desfăşoară în 2 etape: etapa scrisă şi orală-colocviul (interviul). „Obiectivul Concursului a fost și rămâne sensibilizarea și instruirea tinerilor, orientarea lor spre adevărul istoric, prin documente și cunoaștere, printr-o pregătire temeinică…”a menționat dna Tamara Cristei,  doctor în științe, profesor Academia de Științe a Moldovei, președintele comisiei de jurizare (de la primele ediții pîână acum) la secțiunea ,,Istoria Literaturii Române.” În calitate de oaspete de onoare a fost prezentă şi dna  Maria Grapini, europarlamentar, ex-ministru al IMM din România, care a oferit sfaturi generoase din propria experiență, dar  și premii considerabile participanților.

Astfel deținătorii locurilor I, II și III s-au învrednicit de premii pentru o bună pregătire şi anume: Secțiunea ,,Istoria românilor” – Locul  I- Ciubotaru Ana, clasa a XI-a, profil Real, diplomă  de gradul I și premiu 100 euro ; Locul II- Ștefan Holban, clasa a XI-a, profil Real-premiu   50 euro ; Locul III- Cojocaru Mariana, clasa a XI-a, profil Real, diplomă  de gradul III. La Secțiunea ,,Istoria literaturii române” premianţi au fost : Locul I- Mîrza Simona, clasa a XI-a, profil Real, diplomă  de gradul I și premiu 100 euro; Locul II- Spătaru Victoria, clasa a X-a, profil Real, diplomă  de gradul II și premiu 50 de euro ; Locul III- Cărpineanu Antonela, clasa a X-a, profil Real, diploma de gradul III. Ceilorlalți  elevi-participanți li s-au oferit  diplome de participare. Pentru toți elevii dna Maria Grapini a oferit cadouri de preț, printre care cartea : ,,Viața e ce lași în urmă”. Dneaei a felicitat  participanții concursului și a menționat: „În viziunea mea, principalele calitati pentru un invingator sunt: sa detina cunostinte, sa aiba abilitati pentru ceea ce face, sa-i placa ce face, sa fie optimist-realist, sa fie bun organizator si sa stie sa comunice.” În caliate de oaspeţi la activitate au fost prezenţi : dl Ion Negrei, vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Moldova, președintele comisiei de jurizare la secțiunea ,,Istoria românilor”,  dna Galina Radu, profesor ASEM, dna Alexandra Can, ex-ministru al industriei și comerțului, dl Ștefan Mocănaș, istoric, Titus Știrbu, poet, acare au oferit liceului seturi de cărți. Prezentă la eveniment Şefa DÎ Hânceşti, Tonu Valentina a menționat următarele : ,,A fost o zi bogată în momente emoționante, toate generate de excilările elevilor la concursul ”Moștenire”,ediția a XXIV-a”. Ziua de astăzi mi-a insuflat, a câta oară, o scânteie de optimism că mai avem o șansă de a ne mai menține ca neam pe această palmă de pământ”. Concursul ”Moștenire”, la a XXIV-a ediție,  desfășurat în LT”Șt.Holban” Cărpineni, a antrenat foarte buni și minunați elevi,care au excilat la capitolul istoriei limbii și literaturii române, precum și al istoriei românilor. Este de remarcat entuziasmul administrației LT”Șt.Holban”, în special al doamnei director Tamara Macari, căreia i-a reușit o activitate cognitivă de mare anvergură.”

Președintele Asociației ,,Alianța pentru sprijinirea Basarabiei” cu sediul în Paris,  dl Gheorghe Furdui a remarcat faptul că acest concurs se va desfășura în continuare aici, în satul Cărpineni, în instituția Liceul Teoretic ,,Ștefan Holban”, baştina lui Eugen Holban” și va reveni la formatul de odinioară, astfel ca la ediția a XXV-a să fie antrenați cât mai mulți elevi participanți din Moldova, Romănia, Ucraina. spus dl Furdui Gh. că: ,,Din partea asociației ,,Alianța pentru sprijinirea Basarabiei” se vor acorda următoarele premii şi distincţii pentru fiecare dintre cele două secţiuni: a) Istoria românilor; b) Istoria literaturii române: Premiul I, diploma de onoare și o excursie în locurile memorabile din România. Premiul II, diploma de onoare și o excursie prin Moldova. Premiul III, diploma de onoare”, a precizat dl Furdui.

Pornind de la afirmația dnei Maria Grapini:,,Viața are sens atunci când e folosită ca o șansă data ca să facem ceva util”,  adminstrația LT,,Ștefan Holban”, cadrele didactice, elevii,  părinții,  exprimă  profunde sentimentele  de gratitudine,  pentru gestul dnei Maria  Grapini de a ne onora cu prezența, venită tocmai de la Bruxel,  pentru generozitatea  cu care a oferit elevilor din Liceul Teoretic ,,Ștefan Holban” oportunitatea de a o cunoaște, dar și pentru faptul că, dna Grapini a hotărât să continuie tradiția începută de dl Eugen Holban, și a oferit premiul bănesc de 200 euro pentru cel mai bun elev, care va fi desemnat în cadrul Galei Laureaților, ce se va desfășura la sfârșitul lunii mai. Vom preciza că edițiile XXIII și XXIV au fost  desfășurate, la inițiativa dlui Gheorghe Furdui, președintele Asociației ,,Alianța pentru sprijinirea Basarabiei”,  în satul Cărpineni, satul de baștină al lui Eugen Holban,  în incinta Liceului Teoretic ,,Ștefan Holban”.

Sergiu ŞTEFAN

Drepturi Rezervate HN24

error: Contentul este Protejat !!