De astăzi începe Săptămâna Patimilor

Începând de azi, 18 aprilie aprilie, creștinii ortodocși marchează o săptămână plină de durere, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Aceasta se încheie în Sâmbăta Mare, la 23 aprilie. Aceste zile preced Învierea lui Iisus și reprezintă o perioadă de smerenie și de curățare spirituală înainte de cea mai mare sărbătoare a creștinătății.

Fiind o perioadă cu o puternică încărcătură spirituală și religioasă, în Săptămâna Mare, credincioșii respectă o serie de ritualuri și tradiții, unele indicate de Biserică, altele moștenite din strămoși.

În Săptămâna Patimilor, preoții recomandă post, rugăciune și spovedanie, deoarece este o perioadă în care creștinii se pregătesc spiritual pentru Paște.

În acea zi de marţi, Iisus a fost întâmpinat de zece fecioare – cinci înţelepte şi cinci neînţelepte. Primele cinci fecioare erau renumite pentru credinţa lor şi l-au aşteptat pe Iisus cu „uleiul smereniei şi luminii”. Faptele lor demne de laudă – virtutea şi credinţa – au reprezentat candelele călăuzitoare pe drumul spre lumină. Celelalte fecioare, neînţelepte (nebune, cum spune Evanghelia lui Matei), au uitat ce înseamnă virtutea.

Când a venit Mirele, candela fiecăreia era goală. Pilda acestei denii ne aminteşte că trebuie să fim pregătiţi sufleteşte pentru a-L urma pe Iisus, pentru că nimeni nu ştie când vine „ceasul acela”. Fără untdelemn, nicio candelă nu poate rămâne aprinsă. Şi, fără făclia credinţei, nimeni nu vede drumul spre Iisus, spre „cămara Mirelui”, cum spune Sfânta Scriptură.

În această zi, să-L rugăm pe Dumnezeu să ne călăuzească spre Lumină (Evanghelia lui Marcu, capitolul IX, versetul 4): „Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele”… Avem nevoie de înţelepciune şi de căinţa adevărată, să avem putere să ne împăcăm, în primul rând, cu noi înşine. Astfel vom întâmpina Sfintele Paşti, demni de iubirea Lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!