fotoreport: Festivalul Național A.Păduraru,Nemțeni !

 Mulțumim patronii noștri: Alexandru Gomaniuc,Alina Sevastian,Sergiu Brăguță,Nina Cotovanu,Vlada Țoncu,Marina Dubceac,Diana Mereuță,Alexandru Botnari.Alina Ochișor,Familia Panfil.
Susține HN24 fii Patronul Nostru !

La Nemţeni s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a Festivalului – Concurs „Cântecul – bucuria vieţii mele” în memoria interpretei Angela Păduraru. De emoţii frumoase şi surprize au avut parte cei prezenţi.

Un destin tragic i-a adunat la Nemţeni pe oamenii de artă din ţară la un frumos Festival-Concurs Naţional „Cântecul – bucuria vieţii mele”, în memoria interpretei Angela Păduraru. Ea a fost una dintre cele mai cunoscute interprete din anii’ 60- ’70 în Moldova Sovietică şi una din primele interprete audohtone de romanţe. A lăsat în fonoteca de aur a radiofuziunii peste 200 de piese. Acesta fapt a determinat organizarea unui festival în memoria ei. Cele cinci ediţii anterioare cu statut raional au fost organizate la iniţiativa specialistului principal al Direcţiei Raionale Cultură şi Turism, dna Larisa Vlas, fiind acompaniate de orchestra de muzică populară „Andrieş” care a fost drijată de Vasile Botgros. Ediţia a VI-a, care a schimbat concursul ca unul naţional, a fost organizată de către Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Consiliul Raional Hânceşti, Direcţia Raională Cultură şi Turism şi Primăria Satului Nemţeni. Scopul acestui festival este de a păstra cântele Angelei Păduraru.  În calitate de oaspeţi au fost: reprezentantul guvernului, dl Ion Mereuţă, reprezentanţii CNCPPCI: Diana Dicusari – şefa centrului, Sivia Zagoreanu – şef de secţie şi Oleg Volontir, specialist în cadrul centrului, Ion Tulbu – şeful Direcţiei Raionale Cultură şi Turism Hînceşti.

La această ediţie au participat 13 concurenţi de la nordul, sudul şi centru ţării. Fiecare din ei, confrom regulamentului a prezentat 3 lucrări: o doină şi două cântece populare, dintre care unul obligator din repertoriul Angelei Păduraru. Ei au fost acompaniaţi de cunoscuta orchestră de muzică populară „Folclor”, dirijată de maestrul Petre Neamţu. Ne-a bucurat faptul că participnatele din raionul  nostru Alexandrina Mămăligă (s. Bozieni) şi Irina Corlat (s. Sofia) au avut o bună prestaţie scenică. De acest fapt ne-a convins prin aprciera dată şi de către membrii juriului, care l-a avut ca preşedinte pe interpretul Nicolae Glib. „Noi, cei de la Mnisterul Culturii şi de la Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial vom contribui la aceea ca să nu-l uităm şi să motivăm ca să cunoască cine a fost interpreta Angela Păduraru”, a precizat Diana Dicusari, şefa centrului. Cu un mesaj de înaltă apreciere a concurenţilor şi încurajare a venit şi dl Oleg Volontir. Dlui a precizat necesitatea imperioasă de continuare a organizării festivalului.

            Aşadar, în cadrul premiereii cu surprize frumoase a venit Consiliul Raional Hânceşti şi anume premiul de fidelitate şi bună participare la concurs a primit Irina Corlat, de o diplomă de onoare şi un premiu s–a învrednicit Vuicu Marcela de la Soroca, iar premiul preşedintelui i-a revenit Alexandrinei Mămăligă. Conform totalurilor premiul mare i-a revenitconcurentei de la Soroca Marcela Vuiucu, locul I – Maria Cebotar din Glodeni, locul II – Irina Corlat şi locul III Alexandrina Mămăligă. Fiecare participant a primit în dar un calendar, diplomă, cartea despre Angela Păduraru, autor Alexei Mâţu, din Nemţeni şi trofesul festivalului. Cu un mesaj de felicitare pentru ei a întregit atmosfera de sărbătoare şi dl Ion Tulbu, şeful Direcţiei raionale Cultură şi Turism. A fost un eveniment de mare importanţă naţională, dar mai ales pentru baştina interpretei. „Întreg satul Nemţeni trăieşte emoţii de bucurie, de mândrie deoarece este satul de origine a interpretei Angela Păduraru. Prin cântecul ei a dat consideraţie cuvenită acestei localităţi”, a menţionat primarul de Nemţeni Gherghe Filipschi.

           Evenimentul s-a încheiat cu un recital prezentat de orchestra „Folclor”, dirijată de Petre Neamţu. Au evoluat intrpreţii: Nicolae Paliţ, Viorica Moraru, trompetistul Gavriil Gronic, naistul Vasile Iovu şi Diamanta Paterău.

Sergiu  ŞTEFAN pentru HN24

 


 

 

 

 

Apreciază Munca Noastră !Susține echipa hn24 Fii Șeful Nostru !