Știri din Moldova

IGSU atrage atenția asupra riscului de incendii în această perioadă

Intensificarea vântului și uscarea vegetației reprezintă o combinație periculoasă care poate duce la incendii devastatoare în zonele cu vegetație uscată. În aceste condiții, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează oamenii să fie extrem de precauți și să respecte regulile antiincendiare.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s. Aceste condiții reprezintă un pericol real pentru vegetația uscată, care poate lua foc foarte ușor. În plus, temperaturile ridicate și umiditatea scăzută din ultima perioadă fac ca riscul de incendii să fie și mai mare.

În săptămâna precedentă, salvatorii și pompierii au intervenit în 217 situații de lichidare a incendiilor de vegetație, iar focarele au compromis 612 hectare de teren. Aceste cifre sunt alarmante și demonstrează cât de important este să fim atenți la riscul de incendii în această perioadă.

Pentru a evita astfel de situații neplăcute, IGSU îndeamnă oamenii să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul. Orice scânteie poate declanșa un incendiu de proporții în condițiile actuale. De asemenea, este important să fim atenți la activitățile care implică focul în aer liber, cum ar fi grătarul sau focurile de tabără. Acestea trebuie să fie făcute doar în zonele special amenajate și cu respectarea regulilor de siguranță.

În cazul în care observați un incendiu de vegetație, trebuie să sunați imediat la Serviciul 112 și să încercați să lichidați focul cu mijloacele disponibile, dacă acest lucru poate fi făcut în siguranță. Este important să păstrați calmul și să urmați instrucțiunile autorităților.

În concluzie, în această perioadă de vreme uscată și vânt puternic, este important să fim extrem de atenți și să respectăm regulile antiincendiare. Un singur gest imprudent poate declanșa un incendiu devastator, cu consecințe dramatice pentru mediul înconjurător și pentru oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!