Marea Britanie vrea să ofere Republicii Moldova armament

Ministra de externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat într-un interviu ziarului Telegraph că țara sa a început discuții cu aliații internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a declarat Truss în interviul publicat în seara de 20 mai pe portalul online al Telegraph.

Șefa diplomației britanice crede că Vladimir Putin este hotărât să creeze o „Rusie mai mare”, în ciuda înfrângerii suferite la Kiev, capitala ucraineană. „Putin și-a arătat foarte clar ambițiile de a crea o Rusie mai mare și doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes, nu înseamnă că a abandonat acele ambiții.”, a spus Truss în interviu.

Declarația unui general rus în luna aprilie, despre faptul că planul Moscovei este să ocupe estul și sudul Ucrainei creând un coridor până în regiunea transnistreană a creat îngrijorare. În luna mai, Satele Unite mai erau convinse că acesta este planul rusesc, dar puneau la îndoială capacitatea Rusiei de a-l pune în practică.

Marea Britanie este unul din cei mai puternici sprijinitori ai Ucrainei, oferindu-i arme care au ajutat-o să opună în mod eficient rezistență Rusiei.

Dacă planurile britanice vor fi puse în practică, țările membre ale NATO vor furniza Moldovei armament modern, înlocuind echipamentul ei din epoca sovietică și vor instrui soldații în modul de utilizare, scrie Telegraph.

Declarațiile ministrei de externe britanice survin după ce Statele Unite și Uniunea Europeană au spus că vor să ajute R. Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare.

Aflat în vizită la Chișinău pe 17 mai, un înalt oficial al Departamentului de Stat, Derek Chollet, a spus că Statele Unite doresc să ajute armata moldoveană să devină „mai capabilă, mai eficace și mai modernă pentru a vă putea apăra suveranitatea și teritoriul”, pe fundalul războiului din Ucraina.

Tot la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la 4 mai că Uniunea Europeană va oferi forțelor armate moldovene echipamente militare. Autoritățile moldovene au explicat imediat că nu ar fi vorba de „arme letale”.

La începutul invaziei rusești în Ucraina, Chișinăul a insistat pe faptul că R. Moldova este țară neutră și acest statut ar trebui să o protejeze de riscul unor atacuri, dar autoritățile moldovene au spus ulterior că vor face eforturi pentru o mai bună dotare a armatei.

sursa https://moldova.europalibera.org/a/marea-britanie-vrea-s%C4%83-ofere-republicii-moldova-arme-pentru-a-o-ap%C4%83ra-de-rusia-/31861060.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!