Oameni din Hîncești: Alina Chirondă ! BRODERIA – PASIUNEA SUFLETULUI

Mulțumim patronii noștri: Alexandru Gomaniuc,Alina Sevastian,Sergiu Brăguță,Nina Cotovanu,Vlada Țoncu,Marina Dubceac,Diana Mereuță,Alexandru Botnari.Alina Ochișor,Familia Panfil. Doina,Crina Ciobanu,Alina Vivat,Rodjero Svetlana,Luminița Smoleanic,Ion,Doina,Ana Cichi  Susține HN24 fii Șeful Nostru !

Fiecare om poate crea frumosul prin munca sa, dar mai ales atunci când face din ea o pasiune. Un exemplu convingător în acest sens este şi tânăra pasionată de broderie Alina Chirondă, pe care vă propunem să o cunoaşteţi. A absolvit cu brio facultatea de istorie a USM  şi azi e profesoară de istorie la LT „M. Sadoveanu” din Hânceşti. Este şi un bun  cercetător, în cadrul proiectului ,,Deportările din RSS Moldovenească între istorie și memorie: biografii individuale și colective, valorificări istoriografice”, din cadrul Programului de stat pe linga Biblioteca Științifică (Institut) ,,Andrei Lupan” a Academiei de Științe a Moldovei şi al Institutului de Istorie Socială „ProMemoria” al USM.

Cu toate acestea dumneaei dedică timpul liber şi unei frumoase pasiuni – broderia. Aceste două activităţi se îmbină foarte bine pentru că arta brodatului face parte din dintr-un ansamblu de activităţi cu caracter istoric care se mostenesc din generație în generație. Ori, originalitatea fiecărui popor se caracterizează prin potențialul creator, care își găsește expresia în cultura materială și spirituală. Un loc aparte în această cultură îl ocupă meșteșugurile populare din care face parte și broderia. Pasiunea pentru brodat a moştenit-o de la bunica, precum ne spune chiar dânsa: „Bunica țesea,broda,croseta la toți 8 copii avea zestre bogată fețe de pernă,fețe de masă ,covoare,păritare, prosoabe ect. Am descoperit dragostea de a broda cred că prin clasa a 4 sau a 5 unde lecțiile de istorie și ed.tehnologică erau lecțiile mele preferate și de suflet.

Mulțumesc profesoarei de ed.tehnologică Maria Gujuman pentru că m-a învățat arta brodatului, iar mamei mele – pentru faptul că m-a susținut de fiecare dată atât spiritual cît și matereal, petru că materialele de lucru costă scump”. Admirând mica sa colecţie de broderii am observat că reflectă o gamă largă de teme în creaţie. O atenţie desoebită acordă creaţiilor ce reflectă natura şi celor cu tematică religioasă, anume icoane inspirate din motive biblice. Tehnica pe care o foloseşte se numeste broderie în cruciuliță, goblen și broderie în biser. „Lucrez, pentru că acestă ocupație îmi aduce o plăcere sufletească care nu se explică în cuvinte”, a mai adăugat meşteriţa. Deoarece încă are un număr modest de lucrări nu s-a gândit la o expoziţe personală, dar speră pe viitor să se împlinescă şi acest vis, fie în cadrul activităţilor culturale orgaizate la nivel local, fie la nivel raional.

Pentru originalitatea lucrărilor sale şi noul adus în domeniul acestui tip de artă, numărului lucrărilor care va creşte pe parcurs, speră să fie să obţină cu brio titlu de „meşter popular”. Un vis de al ei este să-şi procure o mașină de cusut professională, care i-ar da posibilitatea să creeze haine cu specific national și tradițional! Alina Chirondă consideră că fiecare persoană este înzestrată de la Bunul Dumnezeu cu un dar, însă  trebuie să-l descoperim și să-l valorificăm fiecare din noi cum poate el mai bine, fie că creează ceva hand-made sau o ocupație care îi aduce placere sufletească: sport, lectură, muzică, teatru orice. Trebuie să găseasca modalități prin care să se afirme, poate să și cîștige un venit suplimentar. Ea le sugerează tinerilor talentaţi să creeze frumosul să-l promoveze şi, respectiv, APL-urile să fie receptive la acest fapt.  În activitatea sa de meşter popular începător se ghidează de o frumoasă zicală: „Suntem cu toții suma gîndurilor noastre- primim ce oferim!” Noi aşteptăm organizarea unei expoziţii personale şi îi urăm succes în tot ceea ce face.

SergiuŞTEFAN

Apreciază Munca Noastră !Susține echipa hn24 Fii Șeful Nostru !