Pacienții vor plăti mai mult pentru serviciile medicale de stat

Persoanele care vor primi servicii medicale în spitalele de stat ar urma să suporte costuri mai ridicate, deoarece Guvernul are în vedere aprobarea unui proiect de lege care vizează creșterea prețurilor pentru aceste servicii. Argumentul principal al autorităților este că unele tarife nu au fost majorate începând din anul 2011.

Proiectul de Hotărâre al Guvernului propune ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale și introducerea unor noi tarife în Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medicosanitare.

Conform autorităților, obiectivul principal al acestui proiect este extinderea accesului la serviciile medicale pentru populație, prin diversificarea ofertei de servicii medicale cu plată, utilizarea tehnologiilor avansate și a echipamentelor medicale performante, precum și recuperarea investițiilor și a cheltuielilor curente suportate de instituțiile medicale.

De exemplu, o consultație la medicul stomatolog va avea un cost estimat între 368 și 383 de lei. Tratamentul cariei dentare va presupune cheltuieli între 355 și 465 de lei pentru pacient.

Consultația la medicul de familie sau specialist va varia între 200 și 276 de lei. Radiografiile cutiei toracice, în diverse tipuri, vor avea tarife între 65 și 502 lei.

Vizita la medicul imagist pentru ecografii ale diferitelor grupuri de organe, inclusiv sarcina, va avea un cost estimat între 59 și 702 lei.

În total, se preconizează creșterea prețurilor la 4.601 de servicii medicale oferite în spitalele de stat.

Costul implementării proiectului în 2024 este estimat la 550 de mii de lei.

sursa ea.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!