Tinerii cu nevoi speciale vin cu un plan local de advocacy.

 Mulțumim patronii noștri: Alexandru Gomaniuc,Alina Sevastian,Sergiu Brăguță,Nina Cotovanu,Vlada Țoncu,Marina Dubceac,Diana Mereuță,Alexandru Botnari.Alina Ochișor,Familia Panfil. Doina,Crina Ciobanu,Alina Vivat,Rodjero Svetlana,Luminița Smoleanic,Ion,Doina,Ana Cichi,Marianna Cociu,Nicolae și Cristina Iusco,MY KL,   Susține echipa  HN24 

   

În perioada 26-31 iulie curent reprezentanții grupului de inițiativă din or. Hîncești ”De la Drept la Acțiune”, împreună cu grupurile de inițiativă din alte 6 localități din țară, au participat la școala de vară organizată de Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova. Evenimentul s-a desfășurat la pensiunea de Stat din Holercani, raionul Dubăsari.

Scopul taberei a fost finalizarea planurilor de advocacy și lobby privind problemele sociale cu care se confruntă tinerii cu mobilitate redusă din Republica Moldova. Eventual, aceste planuri elaborate de ei vor fi implementate în localitățile de unde provin tinerii.
Participanţii din cadrul taberei au avut posibilitatea să lucreze în grupuri asupra unor probleme sociale actuale din localitățile lor. Prin urmare, tinerii au finalizat planurile de advocacy și bugetele de finanţare pentru campania de advocacy pe care urmează să o implementeze la nivel local. Ei au învățat ce înseamnă o campanie de advocacy şi cum se implementează o strategie de advocacy prin conlucrarea cu autoritățile publice locale:

”Noi, tinerii din gupul de inițiativă am putea să contribuim activ la dezvoltarea localității noastre. Datorită trainerilor de la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova am acumulat cunoștințe relevante în domeniu, ca să putem implementa planul nostru de advocacy în localitatea din care provenim. Avem scopuri concrete cu privire la accesibilitatea infrastructurii sociale, iar acestea se vor realiza doar printr-o colaborare strînsă cu autoritățile publice locale. Urmează doar să conlucrăm eficient cu acestea – a menționat lidera grupului de inițiativă din Sângerei, Angela Cernogal”.

Pentru rezolvarea diferitor cauze sociale în cadrul școlii de vară s-au discutat și posibilităţile de atragere a fondurilor, astfel încît cele mai bune proiecte ale tinerilor să fie finanțate cu mini-granturi. Evenimentul a fost o bună oportunitate de a încuraja tinerii lideri din localități să ia inițiativa în propriile mâini și să se implice activ în soluționarea problemelor de ordin social din localități.  
Menționăm că tabăra de vara cu tematica ”Finalizarea planurilor de lobby și advocacy ale grupurilor de inițiativă” este un eveniment final din cadrul proiectului în care s-au format grupurile de inițiativă “Tinerii cu și fără dizabilități participă activ în viața comunitară și luare a deciziilor şi promovarea dezvoltării unui cadru legal pentru antreprenoriat social”. Proiectul s-a lansat în anul 2015 și a fost implimentat de Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova cu ajutorul generos al poporului american oferit prin intermediul FHI360 a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Text: Iuliana Tabacari pentru HN24

Donează pentru HN24 hn24 Susține activitatea noastră