Un Schimb de Experiență între Funcționarii Publici din Moldova și România.

O delegaţie de 27 de funcţionari publici din Republica Moldova, raioanele Hânceşti şi Străşeni, au fost în judeţul Bihor, pentru un schimb de experienţă în patru instituţii deconcentrate. Prezenţa lor la Oradea a avut loc în cadrul unui proiect Erasmus+, derulat de Asociaţia de Studii Europene Contemporane (ECSA) Moldova, în parteneriat cu Universitatea din Oradea.

Acest  proiect  presupune instruirea funcționarilor publici. Proiectul cuprinde două activităţi de bază anuale: partea teoretică de formare a funcţionarilor publici, din Moldova, pe două raioane, în acest an raioanele Hânceşti şi Străşeni, şi un schimb de experienţă la faţa locului, respectiv Oradea şi Debreţin. Proiectul se va finaliza cu publicarea cărţii „Managementul proiectelor europene”. El a avut câteva etape, dintre care una a fost instruirea în perioada 2,3,4 mai la Hîncești, realizată de către profesorii de la Universitatea din Oradea și Debrecen (Debrețen), apoi a avut loc mobilitatea/deplasarea pentru schimb de experiență în România. Din Hâncești am fost: șefa DÎ Hâncești, dna Tonu V, șefii DGFinanțe, Direcție Cultură și Turism, Direcția Agricultură, directori de licee și gimnazii din raionul Hâncești și Strășeni. Am avut întîlniri de lucru cu oficialii din orașul Oradea, România, în data de 22.05 și Debrecen, Ungaria, în data de 23.05.17. S-a discutat apoi pe direcții cu specialiștii, care au evidențiat importanța și contribuția proiectelor europene în soluționarea problemelor locale.

Prima întâlnire dintre reprezentanţii instituţiilor bihorene (Direcţia de Cultură, APIA, Direcţia de Finanţe Publice şi Inspectoratul Şcolar) şi omologii lor din Republica Moldova a avut loc în sala mare a Prefecturii Bihor. Întâlnirea s-a desfăşurat sub forma unei mese rotunde – „Exemple de bună practică, România – Republica Moldova, judeţul Bihor – raionul Hânceşti”, prezidate de prefectul Claudiu Pop, Vasile Cucerescu, președinte ECSA Moldova, şi Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.  „Eu îmi pun mari speranţe în aceste întâlniri bilaterale, dintre colegii noştri pe domenii specializate, întrucât e bine să vedem ce s-a întâmplat şi în alte state membre care, odinioară, au avut statutul de candidat pentru a adera la Uniunea Europeană şi cum au reuşit dânşii să implementeze cât mai bine posibil diferite programe europene, în acest caz în România şi în Ungaria”, a declarat Vasile Cucerescu. Prefectul de Bihor a făcut o scurtă prezentare a judeţului, precizând că Bihorul se află în continuă dezvoltare, fiind printre primele cinci-şase judeţe ca mărime şi printre judeţele cu cea mai mare creştere economică din România, în ultimii ani. „Degeaba vezi România, dacă nu vezi Bihorul, nu ai văzut nimic”, a afirmat Claudiu Pop. În acest context, el a amintit de turismul montan, salba de peşteri amenajate, apele termale, dar şi investiţiile în parcurile industriale. „La un moment dat, indiferent de opiniile politice ale unora sau altora, când e vorba de investitori, pentru care ne batem cu alte judeţe, reuşim să ne dăm mâna, Prefectură, Consiliu Judeţean, Primărie, şi să îi atragem. Din acest punct de vedere, aş putea spune că poate fi un exemplu de bune practici, ca atunci când este vorba de interesul locuitorilor judeţului Bihor, orice altceva se lasă la urmă”, susţine prefectul Claudiu Pop. “Am avut întîlniri de lucru cu oficialii din orașul Oradea, România, în data de 22.05 și Debrecen, Ungaria, în data de 23.05.17. S-a discutat apoi pe direcții cu specialiștii, care au evidențiat importanța și contribuția proiectelor europene în soluționarea problemelor locale. Ceea ce e foarte important: a fost foarte bine organizată fiecare etapă și am învățat lucruri utile”, a preciat Tamara Macari, directorul LT Ştefan Holban”, Cărpineni. Acelaşi exerciţiu va avea loc şi anul viitor cu alţi funcţionari publici din raioanele Ungheni şi Nisporeni.

Sergiu  ŞTEFAN pentru HN24

Apreciază Munca Noastră !Susține echipa hn24 Fii Șeful Nostru !