Știri din Hîncești

Incendii de vegetație în mai multe localități din raionul Hîncești

Potrivit informațiilor recente, în raionul Hîncești se atestă o creștere semnificativă a incendiilor de vegetație. unde la data de 20.03.2022 a avut loc arderea vegetației uscate în sat. Bozieni iar focul a cuprins circa 10 ari, în localitatea  Coroliovca 70 ha, sat. Feteasca 1 ha, sat. Leușeni 2 ha stuf + 1 ha vegetație.

La data de 21.03.2022 au avut loc ardrea vegetației uscate în sat. Lăpușna 4 ha, sat. Șipoteni 4 ha, sat. Negrea 10 ha, stuf 500 m2, sat. Cărpineanca 100 ha, sat. Lăpușna 15 ha, sat. Sărata Galbenă 0,6 ha.

La data de ieri, au avut loc  arderea vegetației uscate sat. Logănești 20 ha, sat. Leușeni 20 ha, or. Hîncești 20m2, sat. Ciuciuleni 25 ha, sat. Logănești 50 ha.

În toate cazurile au fost implicate 2 autospeciale cu garda de rezerva a USP Hîncești, și două autospeciale a USP Leușeni.

Specialiștii susțin că aceste incendii de vegetație au loc din cauza mai multor situații, în primul rând iresponsabilitatea cetățenilor, care dau foc ierbii uscate de pe loturile de pământ arabil. Tot odată în anii precedenți în cele mai multe cazuri la stingerea vegetației uscate erau implicați primăriile cu populația locală, anul acesta mulți primari se plâng că nu au oameni cu care să iasă.

Încă un motiv ar fi din cauza precipitațiilor slabe ( zăpadă) în urma cărora vegetația nu sa așternut la sol ca să se putrezească și a rămas în picioare, ceea ce ajută la dezvoltarea incendiului pe suprafețe mari.

Direcția generală prevenție a IGSU îndeamnă repetat oamenii să nu aprindă iarba uscată și gunoiul menajer pentru a evita focarele extinse, care se răspândesc cu repeziciune.

În condiții de vînt și umiditate redusă, focarele de vegetație se transformă în incendii de proporții, care cu ușurință pot afecta spații forestiere, terenuri agricole, dar și locuințele oamenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!