Știri din Hîncești

2 Martie – Ziua Memoriei și Recunoștinței

Astăzi, 2 martie comemorăm eroii căzuți în conflictul armat din anul 1992, pentru apărarea integrității și independenței Republicii .
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Hîncești își pleacă fruntea în memoria patrioților care au manifestat în condiții nespus de grele bărbăție și curaj. Cinstim în tăcere, memoria înaintașilor noștri, cei care au făcut jertfa supremă, pentru ca noi astăzi să trăim într-un stat unitar și democratic.

Stimați Veterani,
Vă mulțumim pentru sacrificiul și devotamentul manifestat în lupta pentru apărarea principiilor democratice ale Republicii Moldova și pentru imensa jertfă adusă pentru obținerea integrităţii şi independenţei ţării.
Memorie veșnică eroilor!

Razboiul de pe Nistru din 1992 a fost un conflict armat care a avut loc intre Republica Moldova si regiunea Transnistria din estul tarii. Acest conflict a durat aproximativ cinci luni si a avut un impact semnificativ asupra regiunii.

Regiunea Transnistria a declarat independenta fata de Republica Moldova in 1990, iar in 1992 conflictul s-a intensificat. In acest conflict, Transnistria a fost sprijinita de Federatia Rusa, iar Republica Moldova a primit sprijin din partea Romaniei.

Conflictul a inceput in martie 1992, cand Transnistria a organizat o referendum pentru a-si obtine independenta. In aprilie, trupele moldovene au incercat sa preia controlul asupra regiunii, insa au fost respinse de trupele transnistrene.

In urmatoarele luni, conflictul a escaladat si ambele parti au comis acte de violenta si atrocitati impotriva civililor. Trupele transnistrene au reusit sa captureze mai multe zone controlate de Moldova, inclusiv orasul Tighina (Bender). In iulie 1992, un acord de pace a fost semnat intre cele doua parti sub egida Comunitatii Statelor Independente, punand capat conflictului. In urma acestui acord, Republica Moldova a recunoscut statutul special al regiunii Transnistria si a permis controlul asupra granitelor cu Ucraina si Romania.

De asemenea, a fost creat o forta de pacificare mixta, formata din trupe moldovene si transnistrene, sub egida CSI. Chiar daca conflictul a fost rezolvat in mare parte, regiunea Transnistria ramane un subiect sensibil pentru Republica Moldova si comunitatea internationala.

Astazi, regiunea se considera independenta si are propriul guvern, armata si sistem de justitie, dar nu este recunoscuta ca stat independent de nicio tara. In concluzie, Razboiul de pe Nistru a fost un conflict violent care a afectat profund Republica Moldova si regiunea Transnistria.

Chiar daca a fost incheiat acum mai bine de doua decenii, urmarile lui se simt si astazi, iar situatia politica si securitara din regiune ramane una delicata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!