Știri din HînceștiȘtiri din Moldova

5 argumente pentru a solicita, în 2023, alocații pentru copii moldoveni cu cetățenie română

Copiii născuți în Republica Moldova, dar care dețin cetățenia României, pot beneficia de alocație lunară de la statul român.

 

Începând cu 1 ianuarie 2023, alocația pentru copii în România a fost majorată. Guvernul României a dat noutatea bună că aplicarea majorării nu va fi amânată și va avea loc de la începutul anului.  Valoarea alocațiilor de stat pentru copii se va indexa anual, automat, cu valoarea anuală a inflației. Aceasta înseamnă că, de principiu, valoarea alocațiilor pentru copii se va majora anual.

Alocația copiilor în 2023 va fi indexată la rata inflației

Guvernul de la București a anunțat că alocația pentru copii în 2023 va fi indexată cu rata inflației înregistrată în cursul anului 2021.

Potrivit noilor modificări legislative, începând cu luna ianuarie 2023 alocațiile copiilor vor fi majorate. Astfel, copiii cu vârsta până în 2 ani vor avea alocația majorată la 630 de lei românești (echivalentul a 128 de euro), iar copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani vor avea o alocație de 255 de lei românești (echivalentul a 52 de euro).

  • Beneficiază acum de oferta JustConsult: ai 400 de lei reducere dacă soliciți concomitent deschiderea contului și depunerea dosarului pentru alocație prin procură. Sună 022 10 50 80

 

De ce acte ai nevoie pentru acordarea alocației românești 

 

Legea română prevede că alocația de stat pentru copii se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetățeni români rezidenți, dar și tinerilor care au 18 ani, până la finalizarea studiilor.

 

Actele pentru acordarea alocației pentru copil se depun la primăria localității sau sectorului de care aparțin părinții sau reprezentanții legali ai copiilor. 

 

Părinții copiilor născuți în Republica Moldova trebuie să prezinte certificatul de naștere românesc al copilului; buletinul de identitate românesc al părinților și certificatul de căsătorie românesc. Actele se prezintă în original și copie.  

 

Totodată, la dosar se atașează extrasul după contul bancar pe numele solicitantului și acordul celuilalt soț. Dosarele se depun personal sau pe bază de procură la Direcția de asistență socială. 

 

Menționăm că alocație de stat pentru copiii de până la 18 ani nu există în Republica Moldova. Cetățenii Republicii Moldova beneficiază de o indemnizație unică la nașterea copilului.

 

Tot în Republica Moldova se oferă indemnizație de creștere a copilului. Pentru persoanele neasigurate, care nu au plătit contribuții în bugetul asigurărilor sociale de stat, această indemnizație este fixă. Însă pentru persoanele asigurate se calculează după veniturile pe care le-au înregistrat părinții. 

 

De ce să soliciți alocație pentru copii în România? 

 

  1. Primești un suport bănesc lunar pentru copilul tău, până la împlinirea a 18 ani
  2. Alocația va înregistra o majorare anuală, raportată la rata medie a inflației din anul precedent
  3. În Republica Moldova nu există alocație de stat pentru copii. Respectiv, nu este necesar să te refuzi de indemnizația pe care o primești.
  4. Primești alocația pentru fiecare copil născut în familie sau al cărui reprezentant legal ești
  5. Ai posibilitatea să deschizi cont bancar și să soliciți alocația prin procură

 

Cu JustConsult beneficiezi de ofertă specială când soliciți alocații pentru copii moldoveni cu cetățenie romana: ai 400 de lei reducere dacă soliciți concomitent deschiderea contului și depunerea dosarului prin procură.

 

Când și cum se virează alocațiile pe card? 

 

Dreptul la alocație pentru copii în România se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii. 

 

În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni. Decizia privind recalcularea alocației se ia strict de către instituția competentă din România. 

 

Data la care alocația copiilor intră pe card poate să varieze în anumite situații. Prin lege nu este stabilită o dată pentru intrarea alocațiilor pe cardul părinților, însă, de obicei, banii intră pe data de 8, pentru luna anterioară.  

 

Dacă nu ai timp să faci zeci de drumuri în România, JustConsult te ajută 

 

JustConsult este o companie juridică din Republica Moldova, care activează în acest domeniu de 20 de ani. Peste 370 de mii de persoane au apelat la serviciile JustConsult când au redobândit cetățenia română sau au perfectat acte românești, inclusiv în pregătirea și depunerea dosarului pentru alocații.    

 

Vom pregăti dosarul cu toate actele necesare pentru solicitarea alocațiilor 

  • Îți punem la dispoziție transport confortabil tur-retur în România
  • În localitățile unde este posibil, depunem noi prin procură dosarul pentru alocație

 

 

Oricând ai nevoie de ajutor în procesul de perfectare a actelor românești, inclusiv alocații pentru copii moldoveni cu cetățenie română, suntem la dispoziția ta, la numărul de telefon 022 10 50 80. Poți solicita o consultație gratuită la telefon prin completarea formularului pe pagina justconsult.md.  

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!