Activitatea lăcașelor religioase va fi limitată din 1 octombrie

This image has an empty alt attribute; its file name is farmacia-familiei-baner-articol.png

 

De la 1 octombrie intră în vigoare restricțiile privind activitățile  bisericilor. Măsurile relevante au fost introduse de Comisia Națională de Sănătate pentru Urgențe.

Organizarea oricăror evenimente religioase se va desfășura în aer liber și cu prezența obligatorie a unei măști. Distanța dintre enoriași ar trebui să fie mai mare de 1 metru.

Intrarea în temple va fi, de asemenea, limitată, iar distanța dintre oameni trebuie să fie de cel puțin 4 metri pătrați de persoană.
Înainte de a intra în templu, va trebui să vă măsurați temperatura corpului, precum și să vă dezinfectați mâinile. Informațiile privind regulile de conduită în contextul pandemiei ar trebui să fie postate într-un loc proeminent. Masca trebuie să acopere atât nasul, cât și gura, trebuie purtată pe tot parcursul serviciului.

Este strict interzis să atingeți icoane și obiecte de cult.
O dată la 3-4 ore, mânerele ușilor, balustradele, scaunele și așa mai departe vor trebui dezinfectate.

De asemenea, sub o interdicție strictă, tururi de pelerinaj la mănăstirile din Moldova.

Din 1 octombrie intră în vigoare noi restricții care vor fi aplicate în mod diferențiat pentru fiecare localitate în parte în dependență de codul de pericol (verde, galben, portocaliu, roșu) atribuit de Agenția de Sănătate Publică. Omenirea intră în era «fascismului de vaccin»? Astfel, pentru localitățile în care va fi instituit Cod galben, portocaliu sau roșu devine obligatoriu prezentarea Certificatului COVID-19.
 
Totodată, desfăşurarea activităţii cultelor religioase, ce ţine de organizarea întrunirilor cu caracter religios, oficierea slujbelor şi a rugăciunilor cu caracter colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiţionale religioase cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19: Vaccinul «dulce» contra unei boli «amare» organizarea, dacă condițiile meteo permit, a activităților religioase oficiate de către slujitorii de cult în aer liber cu menţinerea distanţei fizice de 1 (unu) metru între persoane și purtarea măștii de protecție; admiterea în interiorul lăcaşurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranţă de minimum 1 (unu) metru între persoanele participante la activităţile religioase (cu excepţia slujitorilor de cult).
 
Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor. Slujitorii de cult vor asigura respectarea strictă de către toate persoanele ce intră în lăcaşul de cult a prevederilor prezentului subpunct; instalarea la intrare în lăcaşul de cult, în locuri vizibile şi accesibile, a dozatoarelor cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor. La intrarea în lăcaşul de cult şi în locul de organizare a slujbelor, fiecare persoană este obligată să îşi dezinfecteze mâinile; purtarea obligatorie a măştii de protecţie pe toată durata aflării în interiorul lăcaşului de cult.
 
Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul; plasarea, la loc vizibil, a informației privind regulile de distanţare fizică, de evitare a aglomeraţiilor, de acces limitat în lăcaşurile de cult şi în locurile de organizare a slujbelor (inclusiv numărul maxim admis de persoane aflate concomitent în lăcaşul de cult), precum şi despre obligativitatea purtării corecte a măştii de protecţie, respectării igienei mâinilor şi a etichetei tusei şi a strănutului. Slujitorii de cult vor monitoriza respectarea de către toate persoanele aflate în lăcaşul de cult a regulilor stabilite; monitorizarea stării de sănătate a slujitorilor de cult la începutul zilei de muncă.
 
În caz de depistare a unor simptome specifice infecţiei respiratorii acute persoana nu este admisă la oficierea slujbelor, se autoizolează şi informează medicul de familie; evitarea contactului şi a sărutării obiectelor de cult; neadmiterea consumului produselor alimentare, inclusiv a oferirii acestora, în incinta lăcaşului de cult; promovarea salutului între credincioşi şi slujitorii de cult exclusiv prin plecarea capului şi închinăciune, fără îmbrăţişări; binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel puţin 1 (unu) metru; dezinfectarea periodică, o dată la 3-4 ore, a obiectelor sau suprafeţelor de contact frecvent (mânerele uşilor, balustradele, scaunele etc.); îndemnarea persoanelor din grupurile de risc, celor vârstnice şi cu boli cronice, să evite locurile aglomerate şi să facă rugăciunea de acasă; evitarea organizării pelerinajelor. Notă
 
Prin certificat Covid-19 se înțelege oricare din următoarele documente: certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hîrtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19; actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației; rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi Rezervate HN24

error: Contentul este Protejat !!