Știri din Moldova

Amenzi pentru cei care vor organiza ruguri din anvelope

Agenția de Mediu atenţionează populația că fumul degajat prin arderea anvelopelor prezintă „un real pericol pentru starea mediului și pentru sănătatea oamenilor”. Astfel, conform Agenției, arderea anvelopelor este interzisă, iar cei care vor organiza ruguri din anvelope în noaptea de Paşte riscă amenzi de la 1200 la 15 mii de lei.

La arderea anvelopelor în atmosferă sunt emanate zeci de substanţe chimice periculoase, cancerigene, care pot fi dispersate la distanţe foarte mari, accentuează reprezentanții Agenției de Mediu.

„În noaptea Învierii există tradiţia aprinderii rugurilor. Dacă în trecut pentru rugurile de Paşte erau folosite lemne, acum însă se ard preponderent anvelope (…). De asemenea, arderea anvelopelor poate provoca incendii, dacă aceasta se întâmplă în preajma spațiilor de locuit sau a celor forestiere, iar în cazul producerii unor astfel de incendii, apelați de urgență serviciul 112, informați urgent primăriile și Inspectoratul pentru Protecția Mediului din regiunea afectată de incendii.

Mulți dintre cetățeni pot spune că „doar nu vom arde pădurea, nu-i așa? Oricum nu avem ce face cu anvelopele vechi și oricum oamenii le ard”. În acest sens, Agenția de Mediu informează că pe 23 martie 2023 a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate, care stabilește cerințele privind colectarea, reutilizarea, refolosirea ca atare, reșaparea, precum și valorificarea energetică și/sau reciclarea anvelopelor uzate”, arată un comunicat al Agenției.

Totodată, Regulamentul prevede și faptul că cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce la întâmplare sau să le ardă, ci trebuie să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni.

Lista operatorilor economici autorizați pentru colectarea și tratarea deșeurilor de anvelope, conform Agenției de Mediu:

SRL ,,Ecoelastic Lux” (autorizat pentru colectare și tratare) – 079581858, 060255552;
„Moldrec Group” SRL (autorizat pentru colectare) – +(373) 79708821;
„Ispan Lux” SRL (autorizat pentru colectare și tratare) – 029424018.

„În acest context, îndemnăm cetățenii să manifeste un comportament prietenos față de natură. Cei care vor organiza ruguri din anvelope în noaptea de Paşti, conform prevederilor art. 149 al Codului Contravențional, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanţi ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, riscă amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale (de la 1200 la 1800 lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 210 la 300 de unităţi convenţionale (de la 10,5 mii la 15 mii de lei) aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an”, atenționează Agenția.

sursa zdg.md

Eurotelecom aduce Internet rapid și televiziune digitală la Hîncești

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!