Astăzi, 1 martie, începe prima etapă de vaccinare împotriva Covid-19 în Republica Moldova, după ce, la Chișinău au ajuns cele peste 21 de mii de doze de ser AstraZeneca, donate de Guvernul României. În prima etapă vor fi vaccinați cadrele medicale și personalul din secțiile unde sunt internați pacienți cu Covid.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), prima etapă de vaccinare prevede imunizarea lucrătorilor medicali din cadrul secțiilor de reanimare și ATI, cât și personalul din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical din instituțiile medicale.

Totodată, la data de 26 februarie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a primit o notificare de la platforma COVAX, prin care a fost confirmată livrarea primului lot de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru Republica Moldova. În perioada 28 februarie – 3 martie, în țară urmează să ajungă alte 14.400 doze de vaccin AstraZeneca (producător Coreea de Sud).

Vaccinul AstraZeneca este precalificat de Organizația Mondială a Sănătății și înregistrat în Republica Moldova, de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, la data de 26 februarie.

Acesta are o eficacitate de 60-90%, intervalul de administrare fiind de la 4-12 săptămâni. Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat până în prezent în peste 50 de țări, prima țară fiind Marea Britanie, urmată de UE și India.

sursa tv8.md