Consilier municipal despre problema transportului public din Hîncești

Consilierul municipal Hîncești, Grigore Cobzac a venit astăzi cu o postare pe o rețea de socializare, unde a venit cu lămuriri referitor la criza transportului rutier din Hîncești. Iată ce a declarat dumnealui public.

În această postare urmează să ne expunem cu referință la transportul rutier de persoane din localitatea noastră (lipsa lui) și ce au întreprins primarul și Consiliul municipal Hîncești (CMH) pentru a soluționa problema.În două ședințe consecutive a CMH, din 14.05.2021 și 22.07.2021, primarul vine practic cu unul și același proiect de decizie, dar și cu precizări pe parcurs, care prevăd următoarele:CMH votează 2 700 000 lei credit bancar pentru procurarea a 7 rutiere. Ulterior, la a doua ședință, solicitarea a fost modificată până la 1 850 000 lei și încă odată pînă la 1 600 000 lei. După achiziționare, rutierele sunt transmise Întreprinderii Municipale „Regia ARA”, iar întreținerea lor în sarcina CMH, care în următorii trei ani, pe lângă obligația de a achita creditul, trebuia să mai transfere cîte 1 000 000 lei anual plus să acopere cheltuielile de înregistrare, asigurare, revizie tehnică etc. Costul unei călătorii urma să fie majorat de la 3 la 5 lei.

În aceste condiții Î.M. „Regia ARA” urma „să preia” și să acorde în oraș serviciile de transportul rutier de persoane. Cu votul a 16 consilieri din 19 aleși locali prezenți, în ședința din 14.05.2021, CMH a respins propunerea primarului ca una care pune o povară nejustificată pe bugetul orașului, cu riscuri evidente de corupție și, în general, ca una ilegală.În viziunea consilierilor din fracțiunea ACUM în CMH (8 din totalul de 23) situația este una simplă.

La caz, primarul promovează ilegal o schemă corupțională, principala componentă a cărei este procurarea rutierelor. Or, încă la etapa consultărilor cu fracțiunile din CMH, dînsul a numit cu nonșalanță prețul rutierelor, marca, numărul lor, țara de unde vor fi importate, dar și numele unui agent economic care urma să livreze aceste rutiere. Pune în gardă (este dubioasă) și solicitarea de subvenționare a transportării pasagerilor cu 1 000 000 lei anual în condițiile majorării prețului pentru o călătorie pînă la 5 lei.

Aceasta, în condițiile în care, la această întreprindere municipală nu a fost efectuat nici-un audit de la fondare, iar cererile repetate ale consilierilor din fracțiunea ACUM din CMH pentru selectarea unei companii specializate pentru auditarea activității economice a Î.M. „Regia ARA” sunt ignorate în mod deschis. Atragem atenția că, primăria, pentru alte servicii transferă acestei întreprinderi anual peste 10 000 000 lei.În toată această perioadă, de peste 9 luni, primarul a fost mereu îndemnat să apeleze doar la calea LEGALĂ de restabilire a acestui serviciu de transport rutier de persoane.

Mai jos relatăm despre această cale prin prizma acțiunilor/inacțiunilor primarului:1. În conformitate cu prevederile art.35 alin.(3) din CODUL TRANSPORTURILOR RUTIERE (COD), programele de transport rutier locale se aprobă și se modifică de către primarii localităților, iar programele de transport rutier municipale – de către primarii municipiilor. Potrivit art.153 alin.(5) din COD „programele de transport rutier locale, municipale […] vor fi aprobate în conformitate cu prezentul cod pînă la 31 decembrie 2014.” – NU S-A FĂCUT NIMIC.2. În conformitate cu prevederile art.38 alin.(1) din COD, rutele/cursele incluse în programele de transport rutier local, municipal, […] se atribuie prin CONCURS, pentru ce trebuiau elaborate condițiile unice de participare la concurs pentru toți potențialii operatori de transport rutier participanți .- NU S-A FĂCUT NIMIC.3. În conformitate cu prevederile art.38 alin.(10) lit.c) din COD, “în cazul renunţării la rută/cursă de către un operator de transport rutier[…] , atribuirea rutelor/curselor incluse în programele de transport rutier local, municipal, […] va fi organizată în termen de 45 de zile de la data renunțării […]. – NU S-A FĂCUT NIMIC.4. În conformitate cu pct. 5 din REGULILE de atribuire prin concurs a dreptului de deservire a rutelor regulate de călători, anexa nr.3 la Regulamentul transporturilor auto de călători şi bagaje, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.854din 28 iulie 2006, “organul de specialitate al administraţiei publice centrale ori autorităţile administraţiei publice locale publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova comunicatul informativ cu privire la concurs cu minimum 30 de zile înainte de desfăşurarea lui.” – NU S-A FĂCUT NIMIC.

Despre aceste norme legale, noi, fracțiunea ACUM în CMH, am vociferat pe parcursul întregii perioade a crizei actuale din transportul rutier de persoane din municipiul nostru. Nu am fost și nu suntem auziți. Credem în continuare că un concurs imparțial (la care poate participa inclusiv Î.M. „Regia ARA”) ar permite contractarea unui operator de transport rutier în condiții mult, mult mai avantajoase pentru bugetul municipal. Mai ales acum, cînd în Chișinău zeci de operatori de transport rutier rămîn fără activitate.În concluzie, faptul că peste 9 luni hînceștenii rămîn fără servicii de transport rutier de persoane se datorează primarului și doar primarului. De ce? Vă invit să recitiți prezenta postare.

P.S. La ultima ședință a CMH a fost votată decizia de constituire a Comisiei privind organizarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate precum și Regulamentul de funcţionare a acesteia. Este doar un singur pas, tardiv și insuficient, care trebuia efectuat încă la începutul mandatului actualului primar, sau cel puțin acum 9 luni, odată cu apariția crizei actuale din transportul rutier de persoane din municipiul nostru.

sursa Grigore Cobzac

One thought on “Consilier municipal despre problema transportului public din Hîncești

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi Rezervate HN24

error: Contentul este Protejat !!