Știri din HînceștiȘtiri din Moldova

Direct la medicii specialiști ! fără îndreptare de la medicul de familie

Cetățenii se pot deplasa la medicii specialiști și fără îndreptare de la medicul de familie. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco a semnat și a trimis în toate instituțiile medicale ordinul ce stipulează regulile de anulare a obligativității biletului de trimitere de la medicul de familie.

Ala Nmerenco a accentuat că pacienții asigurați vor putea beneficia de consultații gratuite ale medicilor specialiști de profil de nivel raional și municipal fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie.

În același timp, internarea în instituții medicale spitalicești de nivel raional și municipal se efectuează la trimiterea medicului de familie, cât și a medicului specialist.

„Și cel mai important: se interzice categoric perceperea plăților de la persoanele asigurate ca serviciu contra plată pentru orice consultație sau investigație prevăzută în Programul unic de AOAM, inclusiv la prezentarea directă la medicul specialist, în instituția medicală care deservește teritoriul în care persoana este întegistrată la medicul de familie. De astăzi înainte sunt anulate variantele de tipul „dacă nu doriți să așteptați, plătiți și vă luăm acum” sau „nu aveți bilet de trimitere? plătiți!”, a mai spus Ala Nemerenco.

Cetățenii sunt atenționați că instituția medicală în care sunt înregistrați la un medic de familie nu are dreptul să perceapă nicio plată dacă dețin poliță de asigurare. La fel, nu trebuie să achite nicio plată, nici la prezentarea la specialiștii de profil din secțiile consultative din centrele raionale.

„Acum totul depinde de noi înșine – cât de mult ne respectăm unii pe alții. Încet, lucrurile vor intra pe un făgaș normal”, a conchis ministra Sănătății.

sursa Jurnal.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!