IPM Hîncești atentionează despre interzicerea arderii resturilor vegetale

IPM Hîncești atentionează despre interzicerea arderii resturilor vegetale. Moraru Vasile șef Inspecția pentru Protecția Mediului Hîncești:

În mun.Hîncești cât și în localitățile rurale, toamna și primăvara oamenii și-au format deprinderi și obiceiuri de a aduna și arde frunzele uscate și alte resturi vegetale. Manifestând spirit gospodăresc la întreținerea terenurilor administrate, puțini conștientizează pericolul arderii resturilor vegetale.

În rezultatul arderii sunt emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele – cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, în sol și pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos  central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe. Cei mai vulnerabili sunt persoanele în vârstă și copiii.

Atenționăm că, Inspecția pentru Protecția Mediului Hîncesti exercită controlul pentru constatarea și examinarea cazurilor de încălcare a legislației privind protecția mediului.

Astfel, în cazul constatării cazurilor de ardere în câmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă sunt aplicare prevederile art. 115 alin. (3) Codul Contravențional nr. 218 din 24.10.2008 prin sancţionarea cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale(3000-4500lei) aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale (12000-15000) aplicată persoanei juridice.

Totodată, informăm că potrivit specialiștilor, cea mai bună soluție este ca frunzele și alte resturi vegetale să fie strânse și compostate, care ulterior va servi ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi Rezervate HN24

error: Contentul este Protejat !!