Știri din Hîncești

Lansare de carte – Sărbătoare a Sufletului la gimnaziul Onești din r-nul Hâncești

 

 

 

În perioada 7-9 noiembrie s-a desfăşurat un frumos turneu literar la Chișinău și la Onești, r. Hîncești. Au fost lansate cărţile: ”Aripi de rouă. Antologie de poezie pentru copii” și ”Poveștile-flori și poveștile-stele”, de Petre Crăciun și CD-ul audio ”Țara Adevărului și Împăratul-Minciună”, basm în versuri de Petre Crăciun, recitat de  Natalia Pîntea. Au fost clipe de neuitat alături de autorul cărţilor.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=_c7zujlxg0o[/embedyt]

       Scriitorul Petre Crăciun alături de prietenul său, scriitorul Alexandru Plăcintă, a avut cinci întâlniri cu foarte mulți copii: la Școala Abeceluș, la Biblioteca ”Liviu Rebreanu” (chiar două activități), la Liceul ”George Călinescu” (activitate organizată de Biblioteca Mihail Ciachir), la Școala din Onești (la 90 de km de Chișinău) și, în fine, la Biblioteca ”Ovidius”.
      O serată frumoasă, dedicată scriitorilor a avut loc în Gimnaziul Onești la data de 9 noiembrie. Elevii au întâlnit scriitorii, tradițional, cu pîine și sare, și desigur cu un spectacol frumos.

Avându-i moderatori pe Barbăroșie Ariadna și Chiriac Nicoleta, ghidate de către profesorii: Sergiu Ștefan și Ghenadie Dopireac, sărbătoarea a început frumos cu cântecul „Acasă-i România”. Unii elevi au călătorit pe tărâmul poeziei, recitând versuri din creațiile poeților. Câţiva elevi: Daniela Trofim şi Virginia Mocanu clasa a V-a, Daniela Rotaru, Elena Trofim, Cătălina Ureche şi Ana Volcovschi din clasa a VI-a au bucurat oaspeţii cu o galerie de desene realizate pe baza poeziilor lui Petre Crăciun. Cu mare drag au încununat sărbătoarea elevele: Nicoleta Chiriac, Marina Ciobanu și Andreea Dumbravă prin frumoasele cântece. Un strop de veselie au adăugat fetele clasei a 8-a și a 6-a printr-un dans moldovenesc.

Elevii de la Oneşti pe scriitorul Petre Crăciun l-au numit „Părintele basmelor româneşti din secolul XXI”. Ne-a bucurat faptul că la eveniemnt au fost prezenţi şi reprezentanţii Autorităţilor Publice Locale printre care chiar şi primarul localităţii Iurie Rotaru. La final tuturor celor care s-au implicat la organizarea evenimentului scriitorul e-a oferit câte o diplomă de mulţumire.

     „Au fost zile pline, extrem de frumoase și de emoționante. Am întâlnit, pretutindeni, oameni minunați, copii frumoși și dornici de experiențe noi, de întâlniri cu scriitori. Sunt mai bogat, ca scriitor, după aceste întâlniri, mai fericit că rodul creației mele a ajuns la acești copii pentru care scriu. La fel și cărțile scriitorului Alexandru Plăcintă. Deși agenda a fost destul de încărcată, am avut bucuria de a avea două întâlniri cu un poet de mare valoare din Republica Moldova, un scriitor pentru copii îndrăgit, domnul Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

M-am întâlnit cu scriitori dragi, oameni care au venit la aceste evenimente: Lidia Gonta GrosuCobzac Victor, Natalia Pîntea, Verejanu Renata. Mulțumesc tuturor celor care au organizat, care au contribuit la acest turneu al cărții pentru copii: Alexandru PlăcintăSergiu AfanasiuŞtefan SergiuLiuba CiobanuLina IftodiAngela Vintila”, a menţionat scriitorul Petre Crăciun.

Nicoleta CHIRIAC, clasa a IX-a,
GM Oneşti, Hânceşti

 

 

 

    

Mulțumim persoanelor care ne susțin: Alexandru Gomaniuc,Alina Sevastian,Sergiu Brăguță,Nina Cotovanu,Vlada Țoncu,Marina Dubceac,Alexandru Botnari.Alina Ochișor,Familia Panfil. Doina,Crina Ciobanu,Alina Vivat,Rodjero Svetlana,Luminița Smoleanic,Ion,Doina,Ana Cichi,Marianna Cociu,Nicolae și Elena.

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!