Știri din Moldova

Parlamentul a instituit stare de urgență pentru 60 de zile

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu pandemia de coronavirus. Decizia a fost aprobată acum câteva clipe în Parlament cu votul a 52 de deputați. Este pentru a doua oară în istoria țării noastre de la independență încoace, când se anunță stare de urgență, prima fiind instituită în data de 17 martie 2020, la începutul pandemiei de COVID – 19. 

„Creșterea numărului de decese, creșterea persoanelor asimptomatice, creșterea numărului cazuri. (…)Secțiile de terapie intensivă sunt supra aglomerate. Se eliberează un pat imediat sunt alți doi candidați pe patul acesta la terapie intensivă. Medici care lucrează acolo de un an de zile  fizic sunt extenuați. Chiar dacă aducem utilaje, chiar dacă punem alte paturi în terapie intensivă, nu sunt medici!

Reieșind din capacitatea limitată a întregului sistem de sănătate, insuficiența critică a locurilor din terapie intensivă. Zilnic sunt spitalizați la terapie intensivă 335-3345 de pacienți pe un număr de paturi de doar 350. creșterea numărului de decese cu o prognoză nefavorabilă, potrivit medicilor, de până la 80 -100 de persoane pe zi.

Prin cele relatate precum și luând în considerație capacitățile legale și de control ale CNESP în raport cu răspândirea extrem de rapidă cu Sars-Cov2 se confirmă necesitatea instaurării stării de urgență. Având un prim-ministru în demisie cu o garnitură de miniștri în demisie am venit cu recomandarea către domniile dvs. ca Parlamentul Republicii Moldova să dezbată subiectul și dvs. să decideți: este cazul să instituim starea de urgență în R. Moldova sau încercăm să mai supraviețuim în condițiile unui Guvern nenorocit aflat de patru luni în demisie asupra căruia toți aruncă cartofii fierbinți încercând să dea vina ba pe Ciocoi, ba pe Ministerul Sănătății? Noi suntem în demisie”, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Starea de urgență a fost declarată pentru 60 de zile. Legea intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Solicitarea de a fi decretată stare de urgență a fost făcută marți seara, 30 martie, de către membrii Cabinetului de Miniștri.

În prezent, în țară sunt în vigoare restricții dure în legătură cu acutizarea situației pandemice. Decizia a fost luată de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din data de 19 martie și sunt valabile până în 18 aprilie. De la începutul pandemiei de COVID – 19, în Republica Moldova s-au înregistrat 228 370 de cazuri de Covid-19, iar 4 915 persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus.

Totodată, în R. Moldova este în plină desfășurare campania de vaccinare împotriva COVID -19. Până în data de 30 martie, în țara noastră s-au vaccinat aproximativ 39 de mii de oameni.

sursa poze zdg.md

sursa tv8.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!