Persoanele care refuză să prezinte informații în cadrul recensământului ar putea fi amendate

Moldovenii care refuză să ofere informații în timpul recensământului, programat să înceapă în luna aprilie, se confruntă cu posibile amenzi cuprinse între o mie și 2500 de lei. Declarația a fost făcută de șeful Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, marți, 6 februarie.

Potrivit șefului BNS, amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”. Conform declarațiilor șefului Biroului Național de Statistică (BNS), un număr total de 4500 de recenzori vor fi responsabili pentru colectarea datelor de la locuitorii moldoveni. În cazul în care membrii ai gospodăriilor vor fi absenți la momentul recensământului, recenzorii vor fi obligați să se întoarcă de cel puțin cinci ori, conform precizărilor făcute de Cara, pentru a asigura colectarea corectă a informațiilor conform chestionarelor.

Recensământul populației va avea o abordare electronică în premieră, cu datele colectate de fiecare recenzor folosind tablete. Cei 4500 de recenzori implicați vor primi instruiri pentru a asigura colectarea corectă a datelor personale. În cazul absenței locuitorilor de la domiciliu, recenzorul va fi obligat să revină pentru a încerca să obțină informațiile necesare de cel puțin cinci ori. Costurile estimative ale recensământului se ridică la 370 de milioane de lei, din care 329 provin din bugetul de stat, iar restul sunt finanțate de Uniunea Europeană.

„Scopul recensământului este de a oferi informații de interes public despre populația rezidentă și locuințe pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, pentru argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, pentru cercetarea științifică și dezvoltarea mediului de afaceri”, precizează BNS

sursa zugo.md

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!