Peste 200 mii lei cea mai mare pensie în Moldova

Într-o țară în care majoritatea pensionarilor cu greu reușesc să facă față cheltuielilor de zi cu zi, există oameni care încasează lunar pensii de sute de mii de lei.CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik.

Peste 200 de mii de lei – atât a constituit cea mai mare pensie din Republica Moldova în anul 2020, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Cea mai mare pensie a fost încasată de un angajat al unei instituții bancare, a precizat pentru Sputnik Moldova șeful adjunct al Direcţiei Generale Pensii a CNAM, Olga Mihăieș. 
Ceva mai modeste, dar tot exuberante, au fost pensiile altor patru moldoveni – ei au încasat în 2020 pensii de câte 100 de mii de lei. 

Există și pensionari care încasează lunar zeci de mii de lei din pensii, a declarat pentru Sputnik Olga Mihăieș. Iată cine sunt, de cele mai multe ori, beneficiarii.

“Totul depinde de salariul pe care l-a avut persoana, de contribuțiile pe care le-a plătit. Cele mai mari pensii le încasează foștii procurori sau judecători. De exemplu, în prezent judecătorii au 80 de procente din salariul de funcție la momentul stabilirii pensiei. Dacă are 20 de mii de lei salariu, atunci pensia va fi de 16 mii. Dacă să ne referim la domeniul privat, cele mai mari pensii le primesc persoanele ce au activat în instituțiile bancare sau domeniul IT”, a precizat șefului adjunct al Direcţiei Generale Pensii a CNAM.

La polul opus se află foarte mulți pensionari din Republica Moldova care se află la limita existenței.

Precizăm că la sfârșitul anului 2020, Parlamentul a votat pentru reducerea vârstei de pensionare. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare a femeilor va fi 57 de ani și de 62 de ani pentru bărbați. 

Sursa sputnik.md

Drepturi Rezervate HN24

error: Contentul este Protejat !!