Primăria Hîncești pe ultimile locuri la capitolul transparență

Potrivit proiectului implementat de  IDIS “Viitorul” cu denumirea de „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar în Republica Moldova”, a  fost verificată transparența celor mai mari 60 de localități  și 32 de raioane din Moldova.

Astfel or.Hîncești este situat pe locul 46 (10%)  din cele 60 de localități în anul 2019. Aproape codașă în 2019 la capitolul  Achiziții Publice cu 0 %, Administrarea proprietății publice 0 %,  Bugetarea 0 %, Resursele umane 0 %,  Serviciile sociale 0 %,  Investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale 0 %, Accesul la informație 34%, Participarea în procesul decizional 9 %, Etica profesională și conflictul de interese 17 %.  Lucrurile stau și mai rău în anul 2018, unde Primăria Hîncești în frunte cu actualul primar  Alexandru Botnari la capitolul transparență s-a situat pe locul 57, în 2017 pe locul 54, iar în 2016 pe locul 43.

Raionul Hîncești este situat pe locul 19 din cele 32 de raioane. Cele mai transparente localități din rep. Moldova sunt: Bălți cu 76 %, Chișinău cu 58 %, Fălești cu 56 %, Strășeni cu 52 % și Orhei cu 50 %. Cele mai transparente raioane sunt: Strășeni, Fălești, Criuleni, Cahul, Soroca.

Potrivit IDIS “Viitorul” doar primăriile din Chișinău, Bălți și Codru au plasat pe web Raportul de transparență pentru anul 2019. Numai Primăria municipiului Bălți a publicat pe web toate contractele de achiziții publice în anul 2019. Doar consiliile raionale din Telenești, Strășeni, Rîșcani, Glodeni și Fălești au o linie telefonică anticorupție. Doar raioanele Cahul și Rîșcani au publicat pe web codurile de etică pentru aleșii locali.

Sursa: localtransparency.viitorul.org

 

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!