Știri din Hîncești

Recomandări de comportament în caz de cutremur

În urma seismului cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter care a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei, la data de 06 februarie 2023, Republica Moldova a primit solicitarea oficială a Guvernului Turciei și a depus oferta de ajutor către mecanismele Uniunii Europene și NATO responsabile în coordonarea asistenței în caz de dezastre.

În dimineața zilei de 09 februarie, echipa de salvatori a Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană (55 salvatori cu 12 unităţi tehnică grea, 2 câini de cautare) a ajuns în zona de intervenție indicată de autoritățile turce.

Salvatorii au primit informații cu privire la zonele de intervenție, dar și acțiunile care urmează a fi desfășurate.
Misiunea salvatorilor a prins complexitate din cauza replicilor continue ale cutremurului cu o magnitudine între 3-5 grade, în zona orașului Antakya. De la începutul misiunii internaționale, echipa USAR Moldova a reușit să salveze un băiat în vârstă de 3 ani de sub ruinele unui bloc de locuit. Totodată, salvatorii moldoveni au intervenit în mai multe sectoare avariate de seism, unde au desfășurat lucrări de căutare și evaluare.

Semne care prevestesc cutremurele de pământ
Există semne în credinţa populară care prevestesc cutremurele, și acestea pot ajuta să anticipăm cataclismele. Astfel, suntem îndemnați în primul rând să urmărim foarte atent comportamentul animalelor — acestea sunt mai agitate și încearcă să iasă afară.Vacile mugesc, păsările se adună în stoluri și zboară haotic, șerpii ies din pământ, câinii latră. Însă nu trebuie să luăm aceste semne drept dovadă sigură a unui cutremur de pământ.

Cum ne putem proteja în timpul unui cutremur?
 Ramânem pe loc!
 Protejăm copiii şi bătrânii!
 Ne protejam sub masă, sub bancă, sub un toc de uşa sau sub o grinda!
 Ocupăm un loc lângă peretele opus ferestrei!
 Chiar dacă ar fi posibil, este foarte periculos să fugim spre scări sau să intrăm în lift!
 Ne ferim de obiectele înalte, de cele suspendate şi de ferestre.
 Închidem sursele de foc şi apă!
 La şcoală, elevii urmează indicaţiile profesorilor!
Oriunde ne-am afla, ne păstrăm calmul, ne protejăm și nu intrăm în panică!

Pregătirea anticipată pentru protecţia în caz de cutremur
1. Studiem materiale documentare şi site-uri INTERNET despre cutremure, efectele acestora şi modalitățile de protecţie de la cutremur în R. Moldova.
2. Învățăm să recunoaștem şi să evităm pericolele din casă, vecinatatea casei, în localitate și împrejurimi în caz de seism. Facem o descriere a acestor pericole.
3. Participăm la stabilirea planului familiei şi exersăm modalitățile de protecţie, pregătim rucsacul de urgenţa pentru cutremur.
4. Participăm la identificarea şi fixarea unor dulapuri, obiecte şi materiale care pot prezenta pericol la seism.
5. Învățăm şi exersăm utilizarea tehnicilor de prim-ajutor şi a stingătoarelor de incendii.
6. Însuşim recomandările de comportament şi protecţie la seism.
7. Participăm la exerciţiile de protecţie la locul de serviciu, şcoli, spitale etc.
8. Participăm ca voluntari la activitățile din instituţia în care lucrăm, liceu, familie şi localitate după un cutremur puternic.
Oriunde ne-ar surprinde un seism, ne vom aduce aminte de cunoștințele
acumulate și vom putea să ne protejăm!

RUCSACUL DE URGENŢĂ
Pregătiti-vă rucsacul pentru situatii de urgenţă. Rucsacul pentru situații de urgență conține lucruri care vă vor ajuta să supraveţuiţi timp de 3-5 zile autonom, în cazul în care este nevoie să părăsiti locuinţă.
Este recomandabil ca fiecare să aibă pregătit acasă (în camera sa ori la ieşirea din casă) un mic rucsac cu un minim de lucruri necesare după un cutremur cu urmări deosebite. În astfel de situaţii, este posibil ca locuinţa să fie avariată şi să nu să se poată intra un timp, până va fi inspectată privind siguranţa acesteia. Conţinutul prezentat este orientativ (pe baza experienţei din Japonia și SUA), fiecare familie, student sau elev putând să completeze sau să modifice cantitatea şi/sau obiectele din acesta.
I. Apă și alimente:
 3 – 6 sticle de plastic de 0,5 litri cu apă potabilă;
 4 – 6 pachete x 200 g biscuiţi;
 ceai la plic, lapte praf;
 conserve sau alimente neperisabile;
 pahare plastic, deschizător de conserve (pentru cutii metalice).
II. Medicamente și materiale de uz medical:
 medicamentele necesare, dacă suferiți de boli cronice: astm, diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli cardiace etc.;
 analgezice, antiseptice;
 dezinfectanți și bandaje sau pansamente la plic, leucoplaste;
 mănuși și mască sterilă, etc.

III. Produse de igienă:
 gel antibacterian, săpun, prosop mic, serveţele umede și de hârtie, hîrtie igienică;
 pastă și periuță de dinţi, etc.
IV. Obiecte de primă necesitate:
 haine de schimb (conform sezonului – cîteva perechi de ciorapi, tricouri, lenjerie de corp, un pulover, o căciuliţă, mănuşi, un şal sau o pătură subţire şi o pelerină de ploaie cu gluga, pliabilă, etc.), încălțăminte rezistentă;
 pătură sau sac de dormit;
 lanternă, un mic aparat de radio cu tranzistori şi baterii de rezervă utilizabile în caz de urgenţă;
 un fluier de tip sport pentru solicitare ajutor,chibrituri (păstrate în recipiente ermetice), cană metalică, lampă cu pastile de spirt solid, etc
V. Acte și bani:
 copiile actelor importante: certificat de naștere, buletin de identitate sau pașaport, contracte pe locuință, asigurări, analize medicale (diagnoze), etc. – păstrate în pungi de plastic, închise ermetic;
 un carneţel şi pix, lista cu adrese şi telefoane de acasă şi de la rude, cheia de la casă, o sumă de bani.
Țineți minte!!!
În cazul în care întâlnim vreo dificultate, sau cineva a fost traumatizat în urma cutremurului, apelam la Serviciul naţional unic pentru apeluri de urgență 112, pentru a veni echipajul salvatori și pompieri la fața locului să ne ajute!!!

Sursa, Direcţia Situaţii Excepţionale mun. Hînceşti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!