Reguli noi pentru șoferii implicați în accidente

Șoferii implicați în accident care recurg la procedura de constatare amiabilă ar putea plăti o despăgubire mai mare. Comisia Națională a Pieței Financiare vine cu un proiect de hotărâre în acest sens.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) propune ca să fie majorat cuatumul maximum de despăgubire, acordat deținătorilor poliței de asigurare RCA în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentului rutier. Astfel, acesta ar putea fi de 15 mii de lei și nu 10 mii, așa cum este în prezent. 

Într-un proiect CNPF mai propune ca în cazul în care mașina se află în proprietatea sau utilizarea unei persoane asigurate în străinătate, cuantumul maxim de despăgubire să constituie 25 de mii de lei pentru deținătorii de Carte Verde.

Amintim că procedura de constatare amiabilă a accidentelor minore a intrat în vigoare în septembrie 2019. Aceasta poate fi aplicată pentru accidentele în care au fost implicate doar două automobile și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative. O condiție este ca ambii șoferi implicați în accident să dispună de poliță de răspundere civilă auto internă (RCA) și de comun acord să fie stabilită persoana vinovată de producerea accidentului. Totodată, conducătorii implicați completează și vor semnează formularul de constatare amiabilă de accident.

Conform datelor CNPF, doar în perioada septembrie 2019- mai 2020, către asiguratori au fost înaintate peste trei mii de cereri de despăgubire în baza formularului. Astfel, asiguratorii au achitat despăgubiri de asigurare în mărime de peste 12,5 milioane de lei, în peste două mii de dosare.

sursa: sputnik.md

 

Donează pentru HN24 hn24 Susține activitatea noastră

Drepturi Rezervate HN24

error: Contentul este Protejat !!