Știri din Hîncești

Să facem un popas la Cișmeaua de la Logănești

Portalul HN24 continuă să promoveze principiile bunei guvernări și să informeze cetățenii despre bunele practici din raionul Hîncești.

De câteva luni, locuitorii comunei Logănești din raionul Hâncești, dar și cei care trec prin zonă, își pot potoli setea și să se răcorească pe timp de năduf, la o Cișmea reparată și amenajată datorită implicării băștinașilor, inclusiv a celor din diasporă, a primăriei, cu sprijinului venit și din partea programului PNUD-Moldova Migrație și Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Elveției.

Reparația și amenajarea unei Cișmele în comuna Logănești face parte dintr-un proiect de asigurare a localității cu apă potabilă, proiect elaborat și implementat de Asociația de Băștinași “Dor de Casă”, cu sprijinul Guvernului Elveției. Doamna Daria Gonța, președinta Asociației, a relatat pentru portalul HN24 că pentru realizarea proiectului s-au cheltuit aproximativ 112.000 de lei, dintre care, Asociația a venit cu o contribuție de 41.000 lei, administrația locală cu circa 54.000 de lei, iar  Guvernul Elveției a oferit 1.000 de dolari.

Lucrările de construcție au fost realizate de către un antreprenor din Hâncești, fiind ajutat de oamenii din comună, inclusiv de câteva gospodine, care au pregătit bucate pentru a hrăni meșterii. Pe lângă reparația Cișmelei, au  fost instalate un scrânciob și bănci, au fost sădite flori pe teritoriul din preajmă. La festivitatea de inaugurare a Cișmelei au participat locuitorii comunei, reprezentanții primăriei, ai Asociației “Dor de Casă”, care au vorbit despre importanța apei potabile pentru comunitate, au fost aduse mulțumiri și au fost înmânate diplome celor care și-au adus aportul. Parohul bisericii a ținut rugăciune și a sfințit cișmeaua renovată.

Totodată, i-am întrebat pe unii localnici ce părere au despre această realizare și iată ce răspunsuri am primit: “Înainte nici nu prea aveam dorință să merg după apă, iar acum mă duc cu plăcere, mai am grijă de flori, le mai ud și îmi place cum arată acest loc” (Ecaterina B); “Foarte bun lucru, bravo ! la toată lumea care a realizat aceasta” (Eugen M.); “Apa este viața, unde este apă este și viață, Mulțumim!” (Zinaida F). Festivitatea de inaugurare a Cișmele poate fi vizionată AICI.

Recent, la Logănești s-a finalizat un alt proiect important, este vorba despre iluminarea stradală “Siguranța pentru Cetățeni”, unde au fost iluminați 11 kilometri de drum. Proiectul a fost implementat cu ajutorul programului guvernamental “Dar 1+3” cu susținerea Guvernului R. Moldova, care a contribuit cu suma de 175. 000 lei, băștinașii care au plecat din sat – cu 50. 000 lei, localnicii și agenți economici – cu 50. 000 lei, Primăria – cu peste 180. 000 lei. Locuitorii s-au arătat foarte mulțumiți de această realizare, iar  o locuitoare, doamna Maria. V., ne-a spus că a așteptat 30 de ani ca să apară lumina pe drum în Logănești. Un reportaj pe acest subiect vedeți AICI.

Primarul satului Logănești, Valentin Danu,  a menționat că aceste realizări se datorează în primul rând proiectelor europene, cu implicarea asociațiilor de băștinași, a diasporei, dar nu în ultimul rând  a administrației locale, iar atunci când se muncește cot la cot se realizează lucruri frumoase pentru localitate și oamenii ei.

Autor: Andrei Culicov

Acest material este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API) și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!