Știri din Moldova

Tusea Convulsivă Revine în R. Moldova, în urma Ravagiilor din Europa

În primele două luni ale anului, în Republica Moldova s-au înregistrat 493 de cazuri de tuse convulsivă, cu 72 mai multe decât în întregul an 2023. Copiii cu vârsta de până la 6 ani sunt cei mai afectați. Specialiștii avertizează că acum este perioada de vârf a răspândirii bolii, care revine activ o dată la 3 ani.

Tusea convulsivă, cauzată de bacteria Bordetella pertussis, este o boală respiratorie extrem de contagioasă și poate duce la complicații severe, fiind considerată una dintre primele 10 boli infecțioase care pot cauza deces. Manifestările includ tuse persistentă, numită și “tuse de 100 de zile” sau “tuse măgărească”.

„Cei mai receptivi sunt sugarii, în primii ani de viață. Ei cel mai des dezvoltă complicații și decesul pentru ei este iminent”, a explicat medicul epidemiolog al ANSP, Laura Țurcan.

Până în prezent, în Republica Moldova nu au fost înregistrate decese cauzate de tuse convulsivă. Boala se tratează simptomatic, iar diagnosticul corect și tratamentul prompt sunt esențiale. Vaccinarea este cea mai bună metodă de prevenire, cu toate că rata de vaccinare în Republica Moldova este sub recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), situându-se la 87,4%.

„În R. Moldova s-au înregistrat și câte 600 de cazuri pe an, iar vârful durează un an, un an și jumătate, pentru că rata de imunizare este joasă, se întârzie cu vaccinarea, nu se administrează la două sau patru luni. Cu cât se amână vaccinarea, cu atât este timp de a face boala”, a subliniat specialista.

Tusea convulsivă afectează, de asemenea, adulții, putând cauza complicații grave, însă copiii sunt cei mai vulnerabili la forme grave ale bolii.

Pe lângă Republica Moldova, Europa se confruntă și ea cu un val de tuse convulsivă, cu cele mai multe cazuri raportate în Croația, Cehia, Danemarca, Belgia, Spania și Marea Britanie.

sursa : moldova.europalibera

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe Telegram, YouTube,  și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook Hîncești24   HN24 MD   HN24 RU   HN24 ENG

 

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!