Un copil de 8 luni din s.Bujor a decedat din cauza gripei AH1N1

 

 

 

 

Potrivit Centrului de Sănătate Publică (CSP) Hânceşti, în perioada 01-29.01.2019, în raion s-au înregistrat două cazuri de gripă – la un copil din s. Bujor, confirmat de laborator, şi la un adult din mun. Hânceşti, care este în curs de supraveghere epidemiologică (nu este confirmat de laborator).

“În raion, monitorizarea săptămânală a morbidităţii prin infecţii virale ale căilor respiratorii acute denotă o majorare de la 2733 cazuri până la 5198 cazuri, SARI de la 204 cazuri până la 249 cazuri. Numărul de cazuri IACRS şi SARI s-a majorat simţitor începând cu săptămâna a doua a lunii ianuarie, inclusiv în prima săptămână s-au înregistrat 174 cazuri şi în săptămâna a 4 s-au înregistrat 429 cazuri. Situaţie similară prezintă şi pneumoniile, bronşitele şi bronşitele acute: în săptămâna 1- 23 cazuri, iar în săptămâna 4 – 31cazuri. Săptămâna trecută, în rn. Hânceşti s-a înregistrat un caz de gripa (AH1N1) la un copil de 8 luni din s. Bujor. Copilul s-a îmbolnăvit la data de 14.01.2019 şi a fost îndreptat pentru spitalizare în secţia neurologică prematură a Centrului Mamei şi a Copilului de către medicul de familie din satul Bujor, fiind născut prematur cu probleme neurologice, neavând careva simptome suspecte de gripă. La 25.01.2019 copilul a fost spitalizat în secţia de reanimare pediatrică a Centrului Mamei şi a Copilului din or. Chişinău cu diagnosticul de gripă (AH1N1), iar la data de 27.01.2019 copilul a decedat cu diagnosticul final, confirmat de laborator AH1N1 – 218-04” – a declarat pentru CURIER Tamara Pascari, şefa Direcţiei CSP Hânceşti.

Potrivit sursei citate, în raion imunizarea contigentelor profesionale şi cu risc sporit de îmbolnăvire şi dezvoltare a complicaţiilor post gripale cu vaccin anti gripal a copiilor şi adulţilor cu maladii cronice expuşi unui risc înalt al complicaţiilor din cauza gripei este finalizat şi constituie 100%.

SURSA: Curierul.md

    

Mulțumim persoanelor care ne susțin: Mihail Cojocaru, Alexandru Gomaniuc,Alina Sevastian,Sergiu Brăguță,Nina Cotovanu,Vlada Țoncu,Marina Dubceac,Alexandru Botnar

 

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!