Acțiuni intensificate în raionului Hîncești în perioada de prohibiție.

Începînd cu 1 aprilie pînă la 14 iunie 2021, timp de 75 de zile consecutive, a fost stabilită perioada de prohibiție pentru toate speciile de hidrobionți în obiectivele piscicole naturale.

Angajații Inspectoratului de Poliție Hîncești au desfăşurat razii în teritoriul raionul Hîncești, în scopul depistării şi contracarării braconajului şi pescuitului ilicit, cu ridicarea sculelor pescăreşti.

❗Totodată atenționăm că se interzice:

✅pescuitul în locurile de depunere a icrelor, în gropile de iernat şi la o distanţă de 100 m de la hotarele lor;

✅ pescuitul cu utilizarea substanțelor stupefiante şi toxice, materialelor explozibile, curentului electric, uneltelor înţepătoare, armelor de foc sau pneumatice, pescuitul prin gonire, lovire cu prăjina, cu ostia, cu jupuitorul, pescuitul cu ajutorul aparatelor de iluminat, cu producerea zgomotului;

✅ aflarea în obiectivul acvatic piscicol natural sau în preajma lui cu unelte de pescuit a căror folosire, conform prezentei legi, este interzisă în acel obiectiv acvatic şi în perioada respectivă;

✅închiderea cu garduri sau cu unelte de pescuit a canalelor şi gârlelor de legătură cu bazinele de apă remanente în terenurile inundabile, dacă prin aceasta se împiedică accesul peştilor în timpul viiturilor, precum şi scurgerea apelor din aceste bazine;

✅pescuitul de pe mijloace de transport acvatic fără numere de înmatriculare;

✅pescuitul la trenă (trolling), cu folosirea mijloacelor speciale de localizare a organismelor acvatice, de pe mijloace de transport acvatic;

✅pescuitul sportiv, amator şi de agrement în timpul nopţii;

✅ vânătoarea subacvatică;

✅pescuitul speciilor incluse în Cartea Roșie a Moldovei.

❗Răspunderea ?:

✔Nerespectarea legislației privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura atrage răspundere în conformitate cu prevederile art. 114 din Codul Contravențional și art. 234 din Codul Penal.

✔Uneltele de pescuit, mijloacele de transport terestru şi acvatic, alte obiecte utilizate la comiterea încălcării, precum şi peştele şi alte organisme acvatice pescuite în mod ilicit, se ridică.

✔Aplicarea amenzii nu scuteşte persoanele vinovate de obligaţia de a repara prejudiciul cauzat resurselor biologice acvatice, calculat în conformitate cu legislația în vigoare.

Inspectoratul de poliție Hîncești atenționează amatorii de pescuit să se abțină de la practicarea acestei îndeletniciri pe perioada de prohibiție, pentru a nu crea impedimente condițiilor optime de reproducere naturală a peștelui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!