Azilul pentru animale în Hîncești nu este o soluție dacă nu se întreprind următorii pași.

Problema animalelor fără adăpost, nu este doar în Hîncești dar și pe întreg teritoriu a republicii Moldova. HN24 acum câteva zile a publicat un caz despre cum o fată de 9 ani a fost mușcată de un câine fără adăpost vezi aici.

Din păcate problema este de mulți ani, iar administrația locală dă din umeri, motivând că nu se ajung bani de un azil pentru animale. Oare aceasta este soluția ? și dacă aceasta este așa de efiecientă, de ce nu se iau măsuri în toate localitățile ? costurile și întreținerea nu costă așa bani enormi încât o administrație publică să nu își poată permite.

Recent la un canal de televiziune PublikaTV a fost publicat un video reportaj despre problema câinilor vagabonzi din Hîncești, unde primarul Alexandru Botnari a declarat  “Noi suntem gata, undeva la 300 de mii de lei să alocăm, dar asta nu este suficient. Cred că anul viitor în bugetul anului viitor vom include, și vom soluționa problema.”, a afirmat primarul municipiului Hâncești, Alexandru Botnari.

Hîncești 24 sa adresat unui specialist în așa probleme din Chișinău, unde există un azil pentru animale, și nu doar unul dar chiar și mai multe.Problema este mult mai complexă, ne-a comunicat Carl Luganov de la Secția Control și Protecția animalelor Chișinău.

Timp de 20 de ani în Chișinău tot se împușcau animale, s-au se otrăveau, după cum arată această practică nici ea nu este eficientă, dacă tot mai avem animale fără adăpost în Chișinău. Dar nici azilul de animale nu este o soluție reală de lungă durată dacă nu se fac niște măsuri înainte de a face așa azil.
Pentru ca această problemă să fie rezolvată, este nevoie să luptăm cu cauzele și nu cu consecințele, iar un azil pentru animale este mai degrabă de consecință. O să vă prezint niște puncte care trebuie întreprinse la toate nivelele.

1. Primul pas este adoptarea reglementărilor locale.
Care va reglementa deținerea animalelor de companie, precum și va prevedea măsuri pentru prevenirea reproducerii necontrolate a animalelor fără adăpost.

2. Înregistrarea animalelor de companie.
Ca instrument pentru a preveni eliberarea sau pierderea unui animal.

3. Crearea de programe de sterilizare preferențială.
Acest lucru va face sterilizarea mai accesibilă și, prin urmare, va reduce reproducerea necontrolată și eliberarea de descendenți pe străzi.

4. Introducerea unei taxe pe animalele nesterilizate.
Astfel, motivarea oamenilor să-și castreze animalele de companie.

5. Introducerea metodei de prindere Sterilizarea Vaccinarea eliberată (SALT) a câinilor pașnici ca unul dintre instrumentele eficiente pentru controlul populației și măsurile anti-rabice în oraș.

6. Să oblige centrele de recreere, întreprinderile, șantierele de construcții să păstreze numai câini sterilizați și înregistrați. Oferirea opțiunii pentru sterilizare gratuită sau preferențială.

7. Cooperarea cu adăposturi care vor ajuta la castrarea animalelor de companie și a animalelor fără stăpân.

8. Promovarea atitudinii corectă și responsabilă față de animale. Pentru că 90% dintre animalele fără stăpân au devenit astfel din vina omului.

Probabil că doar atunci când administrația publică va întreprinde acești pași, putem vorbi despre un azil pentru animale. Ori azilul fără aceste puncte de mai sus, este doar o soluție de 5 minute și nu în timp, nemaivorbind de resursele financiare care se vor aloca incorect și fără mari rezultate pe termen lung. Ar fi bine  să începem pentru început de la creearea Secției de control și protecția animalelor Hîncești, să întreprindem aceste măsuri de mai sus, după care am putea discuta și despre azil.

 

Donează pentru HN24 Susține activitatea noastră

Drepturi Rezervate HN24

error: Contentul este Protejat !!