Cancer Mamar: Medicamente Compensate Pentru Femei

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, femeile diagnosticate cu cancer mamar primesc o veste bună în ceea ce privește accesul la tratament. Conform informațiilor furnizate de MOLDPRES, aceste femei au acum posibilitatea de a obține două medicamente oncologice compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Lista medicamentelor compensate a fost extinsă pentru a include preparatele anastrozolum și tamoxifenum, care sunt esențiale în tratamentul neoplasmului mamar. Această decizie reprezintă un progres semnificativ pentru îngrijirea sănătății femeilor cu această afecțiune.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste medicamente pot fi prescrise de către medicii oncologi sau medicii de familie, în baza recomandării specialiștilor în oncologie. O veste îmbucurătoare pentru paciente este faptul că nu mai este necesar să se deplaseze la Institutul Oncologic pentru a obține aceste medicamente. Acestea pot fi ridicate gratuit din orice farmacie contractată de CNAM.

Este de remarcat că aproximativ 2.500 de persoane vor beneficia de aceste preparate în conformitate cu datele furnizate de Institutul Oncologic.

În plus, de la 1 ianuarie, lista medicamentelor compensate a fost extinsă cu un alt medicament, ticagrelorum, care este indicat în combinație cu acidul acetilsalicilic pentru pacienții cu sindrom coronarian acut sau infarct miocardic acut, în special după implantarea protezei endovasculare. Este important de menționat că acest medicament este parțial compensat.

Această măsură vine în sprijinul pacienților și reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea accesului la tratament în sistemul de asigurare medicală. Pentru a susține compensarea celor trei medicamente în anul 2024, fondurile de asigurare medicală obligatorie au alocat peste cinci milioane de lei. Această inițiativă reflectă angajamentul autorităților de a asigura tratamentul adecvat pentru pacienții cu afecțiuni medicale critice.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!