Condoleanțe a plecat de printre noi Aurel Penu

Penu, Aurel (n. 2 mai 1938; Hîncești, Republica Moldova) – medic, om de știință, inventator, scriitor, artist. Timp de 55 de ani a fost șeful Centrului Medical de Diagnostic Hîncești (Republica Moldova). Medic de cea mai înaltă categorie în diagnosticare funcțională și ecografică. Incluse în lista personalităților marcante ale orașului Hâncești și Republicii Moldova…

Mama – Elizaveta Stepanovna Deliu, profesoară de program educațional, educatoare preșcolară, având o voce minunată, a cântat în corul bisericii, părintele – Iordan (Yura) Vasilyevich Penu, artistul a pictat și biserici. Potrivit datelor oficiale, el s-a născut la Hîncești, Republica Moldova.

Absolvent a 10 clase a Școlii Gimnaziale din Moldova Kotovskaya № 1, 1955, Tiraspol Feldsher-Școala de Obstetrică, 1957

Institutul Medical de Stat Chișinău, 1966

doctor în științe medicale (după gradația română, România, Iași, 1992); doctor habilitat în științe medicale (doctor în științe medicale după gradația rusă) al Republicii Moldova, Chișinău, 1995.

Expert al Comisiei Superioare de Atestare a Republicii Moldova timp de 6 ani (un precedent în istoria Moldovei, când un om de știință din periferie este ales ca expert al Comisiei Superioare de Atestare).

Șeful centrului de sănătate al Colegiului de Construcții Kotovsky, 1957

Șeful stației de obstetrică feldsher din satul Bozieny, districtul Kotovsky, 1958-1960

În 1959, a devenit o școală republicană de excelență în deservirea populației rurale.

Fondator al primului departament de diagnosticare funcțională din Moldova și URSS (1966), birou de recepție și transmitere telefonică a electrocardiogramelor pe distanțe lungi, 1977 și diagnosticare cu ultrasunete, 1982 pentru deservirea populației rurale, care (nu oficial) a devenit centru de cercetarea si consultarea pacientilor din toata URSS. Pe baza centrului de diagnosticare, primul consiliu medical de vizită a avut loc sub președinția profesorului de știință onorat K.A. Tsybyrne cu privire la problema invenției și raționalizării în medicină.

Centrul a fost o școală republicană de excelență în organizarea unui serviciu de diagnosticare a populației, vizitată de sute de delegații din republică, URSS și țări străine. Autor al primelor documente de reglementare, recomandări medicale pentru organizarea serviciilor de diagnosticare funcțională și ecografică în Republica Moldova și URSS.

Laureat al multor Expoziţii Naţionale şi Unisionale de Realizări ale Economiei Naţionale, pentru introducerea celor mai avansate metode de diagnosticare în sănătatea rurală, propuneri de raţionalizare a invenţiilor pentru perfecţionare, procesul de diagnosticare şi pentru publicarea lucrărilor ştiinţifice.
Premiat cu multiple certificate de expoziții naționale și sindicale, certificate de onoare, diplome de semnificație locală, republicană și sindicală, printre care:
Inovator onorat al Republicii Moldova, 1974 (primul dintre medicii din Moldova) [1]
Excelența în sănătatea publică a URSS, 1978

Excelența în inventarea și raționalizarea Republicii Moldova și URSS, 1978,1980,1981
Din 1974 până în 1987 a intrat în Consiliul Republican de Onoare „Cei mai buni inventatori și inovatori ai RSSM”
În 1987, Certificatul de Onoare al Comitetului Central al PCUS, al Consiliului de Miniștri al URSS și al Consiliului Central al Sindicatelor Integral „Pentru obținerea celor mai înalte rezultate în competiția socialistă a întregii uniuni”.
În 1981 și 1984 a primit diplome de onoare ale Prezidiului Consiliului Central al Societății științifice, medicale și tehnice, pentru participarea activă și contribuția personală la dezvoltarea asistenței medicale, științei și tehnologiei medicale.
Medalia „Pentru muncă curajoasă”, 1981

Ordinul Steagului Roșu al Muncii, 1981. [1]
Cetăţean de onoare al municipiului Hînceşti, 2002.
Persoana anului, 2004.
Câștigător al premiului „Marea bufniță de marmură”, 2011 (ca cel mai erudit și înțelept medic, în onoarea „55 de ani în medicină, 45 de ani în diagnosticare”.
Cetăţean de onoare al municipiului Hînceşti, Moldova, 2017.
Cetăţean de onoare al regiunii Hînceşti din Moldova, 2018.
Laureat al Premiului Național „pentru o viață activă la orice vârstă”, 2021

Dacă m-aș angaja să scriu despre tot ce am trăit și trăit, o viață întreagă nu ar fi de ajuns!

Nu există profesie mai valoroasă decât profesia de medic, dar nu orice medic o poate stăpâni.

Sunt sigur că examinarea cu ultrasunete a pacienților va rămâne în toate etapele dezvoltării progresului tehnic.

Toată munca mea de diagnosticist a fost petrecută în agonie și căutări nesfârșite, în efortul de a pune știința și progresul tehnic în slujba medicinei practice, de a ajuta oamenii și de a îmbogăți știința… … și am reușit să fac un cocktail de știință și practică.

Credința în viață, o autoevaluare critică a utilității mele pentru oameni, dorința de a alina suferința bolnavilor mi-au oferit un flux inepuizabil de energie pentru munca activă.

Viața a trecut într-un foc aprins, Soarta nu m-a îndepărtat de încercări, Și totuși ea mi-a fost generoasă: A ajuns la înălțimi și a fost dorită.

Ei bine, asta-i tot… Nu mă pot întoarce, dar nu-mi pare rău că anii au trecut așa. N-am trăit degeaba, și am cu ce să fiu mândru, Lăsând oamenilor un nume și fapte.

Am reușit să-mi pun în aplicare multe planuri; Îmi doream să fac mai mult, dar viața se grăbește, boala și bătrânețea îmi apasă pe umerii, și o simt (Aurel Penu)

În recenzie, Președintele Comisiei Superioare de Atestare a Republicii Moldova, academicianul Boris Melnik a scris: „….. Drumul tău în medicină și știință este un fenomen în pământul nostru moldovenesc…. Sunt sigur că ești singurul din istoria Moldovei”.

Aurel Penu: medic, savant, inventator, scriitor // Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicina. – 2017. – 1 (71) – P. 51-56
Aurel Penu – la 50 de ani de activitate fructuoasa Centrul diagnostic medical – la 40 de ani de la aostituire, 21 septembrie 2007 Curierul de Hincesti
Localități Republicii Moldova: itinerar documentar-publicistic ilustrat, Volume 7 Agenția Națională de Presă “Moldpres”, 1999 – P. 178
„Numay de inima my libber nu synt” Jurnalul Moldovei, 2, 1984, p. 6-8
Film documentar „Legenda doctorului Penu”, 1985, Moscova.

Film documentar „Acest Penu incomod, 1990,” Moldova-film „
Akuarelle, 2007. Dr. Penu. Într-un pachet cu viața. P. 156-159
Curierul de Hincesti. Interviu cu Aurel Penu fondatorul serviciului de diagnostic medical din r. Hînceşti, 7.12. 2917
Vidio interviu: Oameni din Hincesti. Aurel Penu, medic, savant, inventator, scriitor. Hîncești 24, 2020
În complexul istoric și arhitectural Golful Manuc, Hâncești, în timpul vieții sale, ceea ce se întâmplă foarte rar în istorie, expoziția permanentă „Cabinetul Dr. Penu”, 2020.
TUR RETUR; Hincesti-Bas TV (video). Cartea de vizita a municipiului Hinchensti, Moldova, 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!