Știri din Moldova

Maib Avertisment: Investiții prea bune ca să fie adevărate

Maib avertizează în privința creșterii în ultima perioadă a tentativelor de fraudă bancară pe Internet. Ținând cont de poziția favorabilă pe piață și de încrederea pe care o au clienții față de maib, răufăcătorii au creat site-uri și pagini false pe rețelele de socializare prin care îți propun să investești o sumă de bani în acțiunile băncii după participarea la un scurt sondaj, promițând câștiguri constante.

Aceste mesaje trec ușor de filtrele digitale și ajung să inducă în eroare chiar și persoanele vigilente. Scopul lor este de a înșela utilizatorii și, prin manipulare psihologică, îi impun să dezvăluie informații confidențiale sau să facă anumite acțiuni prin care le sustrag datele personale și de autentificare, cum ar fi: nume și prenume, adresa, IDNP, numărul de telefon, numărul cardului, data expirării, codul de securitate CVV.

Fii cu ochii în patru, nu participa în scheme de investiții financiare. Verifică orice informație apărută pe pagina web oficială www.maib.md.

Pentru a evita furtul banilor de pe card, patru sfaturi sunt esențiale:

NU reacționa la mesajele care cer informații personale;
NU accesa linkurile propuse;
NU comunica datele aferente cardurilor tale (ex. codul PIN, codul CVV2/CVC – reprezentat de ultimele 3 cifre de pe spatele cardului);
NU acționa din impuls. Cele mai reușite atacuri se bazează pe crearea speranței că vei obține câștiguri financiare rapide.
Ca măsură de precauție, contactează maib la 1313 pentru a verifica orice situație care îți pare dubioasă. Raportează paginile și profilurile false pe care le identifici.

Click aici pentru a afla mai multe despre schemele frauduloase, dar și cum să-ți păstrezi banii în siguranță.

În ultimii ani, am asistat la o creștere semnificativă a fraudelor bancare online. Tot mai mulți oameni sunt victimele unor escrocherii online, care își propun să fure datele lor bancare și să le folosească pentru a accesa conturile lor și a-i lăsa fără economii. Pentru a evita aceste situații neplăcute, este important să fii precaut cu datele tale bancare.

Unul dintre cele mai comune moduri în care escrocii online încearcă să păcălească oamenii este prin oferirea unor oportunități de investiție prea bune ca să fie adevărate. Aceștia își creează site-uri web și profile pe rețelele sociale, oferind investiții care promit profituri mari și rapide. Oamenii sunt atrași de aceste oferte, iar pentru a investi, li se cer datele lor personale și bancare.

Însă, aceste oferte sunt adesea o fraudă. Escrocii online își creează site-uri și profile online false, folosind informații furate sau fictive. Aceștia nu sunt interesați de investiții, ci de datele tale bancare. După ce le oferi informațiile tale, aceștia își pot folosi accesul la contul tău bancar pentru a face tranzacții nedorite și a-ți fura economiile.

Pentru a evita astfel de situații, este important să fii precaut cu datele tale bancare. Înainte de a investi într-un produs financiar, asigură-te că informațiile pe care le primești sunt legitime și că ai aflat despre oportunitatea de investiție de la o sursă de încredere. Contactează banca și întreabă dacă există o astfel de oportunitate de investiție. Dacă nu ești sigur de informații, nu oferi datele tale personale și bancare.

În plus, este important să fii atent la modul în care îți protejezi datele personale și bancare pe internet. Folosește parole sigure și nu le distribui cuiva. Verifică întotdeauna adresa URL a site-ului web înainte de a introduce informațiile tale bancare și asigură-te că este o adresă legitimă și autentică. De asemenea, evită să folosești rețelele Wi-Fi publice pentru a-ți verifica conturile bancare sau pentru a face tranzacții financiare online.

În concluzie, datele tale bancare sunt valoroase și trebuie să fii precaut cu ele pe internet. Nu te lăsa atras de ofertele care par prea bune ca să fie adevărate și nu oferi datele tale personale și bancare unor persoane necunoscute. Informează-te și contactează banca înainte de a face orice investiție online și asigură-te că îți protejezi datele personale și bancare în mod corespunzător.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!