Meteorologii anunță înghețuri şi schimbare bruscă a vremii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat până la 30 aprilie Cod Galben de schimbare bruscă a vremii şi înghețuri, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, pe 28-29 aprilie, caracterul vremii se va schimba: vor cădea ploi de scurtă durată, izolat predominant în raioanele de nord și centru puternic (15-25 l/m2).

De asemenea, în intervalul menționat, în orele nocturne se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-4°C.

Totodată, în perioada de referință vremea se va răci, înregistrându-se maxime până la 15 grade Celsius.

Conform SHS, dintre fenomenele meteorologice stihinice, cel mai mare pericol în luna aprilie îl prezintă înghețurile (scăderea temperaturii aerului şi a suprafeței solului până la 0ºC şi mai jos în perioada de vegetaţie) şi vântul puternic. Ele se semnalează în medie o dată în 3 şi 5 ani respectiv. Căderile de grindină intensivă sunt posibile în medie o dată în 13 ani, iar ploile torenţiale – în medie o dată în 20 ani. Începutul vegetației active la culturile agricole se semnalează, de obicei, în intervalul 15-18 aprilie în jumătatea de sud a țării, în jumătatea de nord – 20-23 aprilie.

sursa https://www.moldpres.md/news/2022/04/27/22003213

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!