Mihai Moraru ! Istoria unui erou

Pe aceste meleaguri în anii postbelici în familia Moraru la 22 ianuarie 1954 a văzut lumina zilei un baiat pe nume Mihai. Într-o familie de țărani din Furceni, care apoi s-a mutat în s. Brănești, r-ul Orhei, unde și-a petrecut copilăria și adolescența.
 
După absolvirea școlii (1968), a urmat studiile la școala Polivalentă Orhei (1971), din septembrie (1971-1972) își face studiile la Tehnicumul Industrial din Chișinău, la 3 mai anul 1972 e chemat în rîndurile Armatei Sovietice făcându-și serviciul militar în termen, în trupele de elită la grănicerii de la Brest, pînă în 1974. Acolo a devenit starșina. Acasă a revenit, având la piept insigna ”pentru serviciul impecabil în paza Frontierei de Stat”.
 
Din 1974 își face studiile la școala de poliție din Chișinău,. A absolvit cu mențiune școala medie specială de poliție din Chișinău (1976) cu gradul de locotenent. Din iulie 1976 după absolvirea școlii de poliție își începe activitatea în calitate de inspector al poliției criminale în comisariatul de poliție Orhei. În anul 1978-1983 își face studiile la școala superioară de poliție ”Dzerjinski” din or. Kiev. În anul 1985 a fost numit șef secție de poliție judiciară Orhei, mai apoi comisar-adjunct al poliției municipale Orhei, a finisat Academia MAI din Ucraina (1987). Pe parcursul a două decenii a activat ca inspector de la Cocieri. Prin ordinul nr. 336 ef. din 03.11.1988 este numit ca comisar al CRP Hîncești, unde își face datoria față de stat și popor. A fost decorat cu medaliile ”pentru serviciul impecabil” MAI, gr. II-III.
 
Pe parcursul anilor de serviciu operativ Mihai Moraru, a demonstrat cele mai frumoase calități de străjer al ordinii publice, a fost unul dintre cei mai onești, cinstiți și curajoși comisari de poliție. Aceasta a dovedit-o și în timpul operațiunilor militare ale Războiului pentru apărarea Independenței și Integrității teritoriale ale Republicii Moldova, unde participă începând cu operațiunile de la Podul de la Dubăsari. Mai apoi Comisariatului Raional Hîncești de Poliție i-a fost sortit să apere Capul de Pod Coșnița.
Iată câteva evenimente descrise, care au avut loc în timpul acestor lupte semnificative la care a participat eroul:
– Brigada de Poliție cu Destinație Specială ”Fulger” a colonelului Anton Gamurari a pornit în ajutor combatanților de la Coșnița. Dar nu a ajuns acolo, erau puține forțe de atac. De asta s-a folosit gardiștii care la amiaza zilei de 4 martie (ora 14:00) o grupă de 100, înarmați și susținutți de trei taburi au intrat în Coșnița. Sectorul de poliție din sat, unde erau doar 15 polițiști, au deschis focul din armele din dotare. Ultimii sub presiunea atacanților au părăsit satul pentru a nu pune în pericol viața sătenilor. Atunci gardiștii au purces la intimidarea sătenilor, au prins a jefui tot ce le cădea sub mîină. La 6 martie așa-zisul societ suprem al rmn prin ”comitetul de apărare a republicii sovietice socialiste moldovenești nistrene” a hotărît izolarea tuturor lucrătorilor de poliție de pe ”teritoriul său” care nu au depus jurământul de credință față de rmn. În această situație au ajuns la 85 de polițiști. La 7 martie (ora 10:00), un autobuz cu gardiști înarmați s-a oprit în fața casei primarului, din Pîrîta Gurie Popa. Gardiștii au tras cîteva rafale de armă automat asupra casei, l-au scos pe primar din casă dezbrăcat. L-au urcat în autobuz, batîndu-l măr. A fost bătut măr și președintele gospodăriei agricole ”Suvorov” din sat Grigore Bulat.
 
– La 13-14 martie pe noul platou de foc Coșnița au apărut polițiștii din Hîncești în frunte cu locotenent-colonel de poliție, comisarul Mihai Moraru. Care într-un timp relativ scurt a organizat apărarea localității și dotarea noului platou cu tehnica necesară. Apoi a plecat cu noi forțe. La 15 martie a venit pe linia întîi. S-a prezentat la Statul Major al Platoului de la Coșnița, unde a concretizat niște chestiuni. În jurul orei 12:00 a mers spre fermă. Împreună cu comisarul s-a deplasat și căpitanul Andrei Litvac, polițiștii Petru Tacu (ulterior cavaler al ordinului ”Ștefan Cel Mare)”. Între timp a sosit un automobil GAZ-66, la volanul căruia era voluntarul Boris Dovgani din Părăta. Din unul din doturile celui de-al doilea război mondial (era o placă memorială) s-a deschis un foc ucigător din mitralieră. Polițistul Dumitru Cucereavîi a cerut permesiunea căpitanului Litvac de a distruge cuibul de mitralieră, care parcă nu mai înceta să țăcănească cu metal ucigător.
 
– Dumitru Cucereavîi, luând două grenade, a început să se tîrîie spre abrazura dușmanului. Gardiștii l-au observat și au îndreptat tot focul asupra polițistului. Dar era tîziu, deoarece Cucereavîi a nimerit în afara razei de acțiune a mitralierei. La cîtiva metri de țintă Dumitru Cucereavîi a aruncat o grenadă. O bubuitură a zguduit tot dotul. După ce s-a imprăștiat fumul polițistul s-a îndreptat spre dot. Înăuntru a dat de 4 gardiști morți. A luat 2 arme mitraliere și a revenit pe poziție.
– O altă grupă a mers cu comisarul de poliție Mihai Moraru. Numai au dovedit să treacă drumul că au fost atacați de gardiști, susținuți de 3 taburi. În timpul atacului cîțiva polițiști au fost răniți. Atunci Mihai Moraru a ordonat retragerea polițiștilor și transportarea răniților la punctul de comandă.
– Rămînând de unul singur, locotenent-colonel Mihai Morau a început să respingă atacul celora peste 100 de gardiști folosind rafale scurte, comisarul nu dădea voie dușmanului să se apropie de locul unde se apăra. Lupta a durat vrio două ore.
 
Însă în această luptă crîncenă, Mihai Morau,cade eroic pe platoul de Foc Coșnița la 15 martie 1992, aparînd retragerea camarazilor de luptă.
În final, gardiștii și cazacii așa și n-au putut supune polițiștii și voluntarii care se apărau cu îndîrjire și până la urmă s-au retras pe pozițiile inițiale.
La data de 24 august 1992, prin inițiativa Președintelui CR Orhei Andrei Calcea, comandantului Gărzii Populare Orhei Boris Dodi și Prim-vicepreședintelui CR Orhei Vasile Stelea, în semn de înaltă prețuire a bărbăției, curajului și eroismului, spiritului de sacrificiu manifestat în lupte pentru apărarea Independenței și Integrității teritoriale a Republicii Moldova, conducerii iscusite a operațiunilor militare – Locotenent colonel de poliție Mihai Moraru, a fost decorat post mortem cu Ordinul ”Ștefan cel Mare și Sfînt”.
text preluat: Sergiu Suvac
https://www.facebook.com/suvacsergiu94

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi Rezervate HN24

error: Contentul este Protejat !!