Știri din Moldova

Recomandarile ANSA ! Risc de gripă aviară

Atenție. Odată cu migrarea păsărilor sălbatice poate apărea riscul contaminării cu Gripă aviară.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA ) recomandă populației să țină închise păsările în gospodării pe perioada migrării păsărilor călătoare.
Virusul Gripei aviare se transmite de la păsările migratoare, păsările bolnave, cadavrele, secrețiile și excrețiile păsărilor infectate, apă, furaje, echipamente, adăposturile și mijloacele de transport care au fost în contact cu virusul.

În ciuda focarelor de gripă aviară din țările vecine, putem preveni apariția acesteia în Republica Moldova. Astfel ANSA avertiză proprietarii de păsări să fie foarte vigilenți și precauți, să nu permită ieșirea păsărilor din gospodării la imașuri, râuri sau iazuri în perioada migrării păsărilor călătare!
Gripa aviară este o boală transmisibilă și la om!

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă următoarele măsuri de prevenire:
• respectarea normele de igienă veterinară în adăposturile păsărilor și animalelor domestice;
• respectarea igienei personale;
• spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun după fiecare contact cu păsările;
• spălarea suprafețelor contaminate și utilizarea de antiseptice și dezinfectante, ceea ce asigură distrugerea virusului gripal în decurs de câteva minute;
• procurarea cărnii de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazinele autorizate;
• vânzarea cărnii, produselor din carne, inclusiv a ouălor în spații neautorizate (comerț stradal ilicit ) este interzisă;

Toate cazurile de suspiciune, morbiditate și mortalitate a păsărilor domestice sau sălbatice vor fi anunțate medicului veterinar sau administrației publice locale.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, acordă despăgubiri proprietarilor a căror păsări au fost nimicite din cauza gripei aviare.

Gripa aviară nu se tratează!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!