Reguli noi la acordarea ajutorului social

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de vizează modificarea programului de acordare a ajutorului social. Astfel, de ajutor social vor beneficia toate persoanele cu dizabilități, indiferent de gradul de dizabilitate. De asemenea, autoritățile își propun să-i încurajeze pe șomeri să-și găsească un loc de muncă, prin reducerea perioadei când aceștia beneficiază de ajutor social.

Potrivit proiectului, modificarea programului de acordare a ajutorului social vizează creșterea numărului familiilor cu copii incluse în program, prin majorarea venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil. De asemenea, proiectul propune includerea zilierilor în program și încurajarea acestora să activeze legal, prin oferirea dreptului de a beneficia de ajutor social lucrătorilor în agricultură.

„Prioritatea reformei este de a le acorda familiilor cu copii ajutor social pentru a le permite să iasă din sărăcie. Acest program consideră eligibile pentru ajutor social toate persoanele care au un anumit grad de dizabilitate, inclusiv cele cu grad de dizabilitate medie care sunt apte de muncă”, a spus Marcel Spatari.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că noile reguli de acordare a ajutorului social vin să ofere suport țintit persoanelor din categoriile social-vulnerabile, astfel încât cât mai mulți cetățeni să iasă din statistica sărăciei extreme.

„Rata sărăciei extreme constituie 10,8% din cele 1,13 milioane de gospodării din țară. Asta înseamnă că 120 de mii de familii sunt extrem de sărace. Dintre acestea doar 26% sunt incluse în programul de ajutor social. În plus, ponderea șomerilor incluși în program este destul de mare. Din cei 28 de mii de șomeri înregistrați, peste 7900 sunt beneficiari de ajutor social. Sunt șomeri care beneficiază de ajutor social fără a fi în căutarea unui loc de muncă”, a spus Marcel Spatari.

sursa https://realitatea.md/reguli-noi-la-acordarea-ajutorului-social-sunt-sustinute-familiile-cu-copii-iar-somerii-sunt-incurajati-sa-munceasca/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!