Transparență? Nu, nu am auzit

Potrivit datelor portalului Viitorul.org, Raionul Hîncești se situează abia pe locul  46 în clasamentul administrațiilor publice locale la capitolul transparență. Pentru a afla de ce acest indicator este unul foarte slab, am mers în câteva localități rurale  și am discutat cu autoritățile și cetățenii.

Mai întâi ne-am deplasat în localitatea Ciuciuleni pentru a afla chiar din gura localnicilor de unde și cum se  informează ei  despre deciziile luate de autoritățile locale, cât sunt acestea de deschise, transparente în comunicarea cu cetățenii.  Am întâlnit-o pe doamna Maria B. în timp ce se deplasa spre fântână după apă. Ea ne-a comunicat că află despre deciziile adoptate de  la consilierul care este responsabil de sector în care locuiește ea, iar uneori de la magazinul din sat, unde discută cu alți săteni. O tânără pe nume Elena ne-a spus că se informează din Internet, de pe Facebook, dar mai multe detalii a refuzat să ne spună. Pe alți doi săteni i-am găsit la magazinul din centrul localității, bine dispuși, care ne-au spus, mai în glumă, mai în serios că află tot ce doresc de la primar.


Foto: HN24 Legenda: Sediul Primăriei

Am luat și noi legătura cu primarul Gheorghe Grigoraș, care ne-a comunicat ce întreprinde ca informația să ajungă la cetățeni. “Din 2011, desfășurăm întâlniri cu cetățenii săptămânal și îi  informăm despre deciziile adoptate. Acum, în contextul pandemiei și a restricțiilor impuse, am aplicat și alte metode, avem pagină pe Facebook, unde transmitem ședințele online, recent am lansat și un site, unde se publică deciziile și alte informații, mai folosim panoul de anunțuri care este amplasat chiar în fața primăriei. Totodată, informarea se face și de consilierii localității care sunt repartizați pe zone, recent am aplicat la un proiect finanțat de USAID, care ne va permite să procurăm microfoane pentru ședințele consiliului, și ne mai dorim un difuzor care va fi instalat afară, în fața primăriei, iar localnicii vor putea asculta ședința de afară”, a specificat primarul. Ca să ne convingem de cele spuse, am verificat personal faptele relatate de alesul local și am dat de aceste adrese utile: https://www.facebook.com/primariaciuciuleni,   https://primciuciuleni.wordpress.com/, care conțin informații utile despre activitatea instituției.


Foto: HN24. Legendă: Panoul din localitatea Ciuciuleni

Am continuat călătoria și am ajuns în localitatea Stolniceni, în sat am întâlnit puțină lume, probabil erau ocupați cu munca prin grădină. Dar, totuși, un moș cărunt care trecea pe alături, ne-a întrebat ce căutăm, probabil a observat că nu suntem din sat, și a dorit să ne ajute. L-am întrebat despre transparență și de informarea cetățenilor, ne-a răspuns încet și un pic nesigur că este deja bătrân și nu îl prea interesează. La magazinul din sat, am găsit și alte persoane, iar Irina S.  ne-a spus că se informează de la primărie, alți cetățeni nu au dorit să ne răspundă. Ca și în cazul precedent, am sunat primarul localității Stolniceni, Sergiu Sîrbu iar el ne-a spus că informarea cetățenilor se face direct în incinta primăriei, unde este amplasat un panou de anunțuri, și încă un panou este pus și afară. Site oficial localitatea Stolniceni nu are, și nici ședințele nu se înregistrează ca ulterior să fie transmise, există, doar un grup pe Facebook Primăria Stolniceni, care a fost creat tot de primar, unde se publică diferite informații ce ține de localitate, dar nu și deciziile care se iau la ședințe. Primarul susține că cetățenii sunt informați de consilierii din localitate, fapt pe care nu am reușit să-l verificăm.


Foto:HN24. Legenda: Panoul din localitatea Stolniceni

Următoarea localitate este Bobeica, tot din raionul Hîncești. Cu regret, primarul Lilian Musteață a refuzat să discute cu noi, ne-a comunicat că va reveni cu un apel, dar așa și nu a mai făcut-o, și nici a doua zi nu ne-a ridicat receptorul. Asta, însă, nu ne-a împiedicat să mergem în această localitate și am întrebat și cetățenii despre cum sunt informați în legătură cu deciziile adoptate de Primăria din Bobeica. Unii  localnici nu au putut să ne spună mare lucru, unii din ei au auzit prima dată despre transparență, accesul la informație etc.. La o simplă căutare pe Internet am dat doar de un profil pe Facebook, care are doar câteva poze și nici o postare, despre decizii, activități. Profilul  de pe Facebook al primarului Lilian Musteață se actualizează cu regularitate, dar și în cazul lui, este foarte puțină informație despre deciziile luate la nivel de consiliu local, la fel este gol și panoul de informații din fața primăriei.


Foto: HN24. Legenda Primăria și Panoul din localitatea Bobeica

La  Mereșeni,  pe panoul de anunțuri se publica informații de interes public, pagina de facebook se actualizează, iar în curând va funcționa și un site al localității, cel puțin asta susține primara Tatiana Buruiană.


Foto: HN24. Legenda: Primăria Mereșeni

Ea a menționat că informarea cetățenilor se face și prin consilierii locali, deși  nu toți consilierii se implică în această activitate. Alte modalități de comunicare nu am putut identifica. Ca și la Bobeica, locuitorii din Mereșeni aproape că nu cunosc ce înseamnă transparență, accesul la informație, cum se cheltuie banii publicii, cum se desfășoară achizițiile, despre drepturile lor în general etc. Aceștia nu sunt interesați, din câte am observat, de aceste subiecte, se informează fiecare cum poate despre problemele lor cotidiene și doar atât.


Foto: HN24. Legenda: Panou informațional din Mereșeni

Ne-am adresat expertei Diana Enachi, Economist, coordonatoare de proiecte la Idis “Viitorul” pentru a comenta situația dată, și iată ce răspuns am primit: “În primul rând, regulile și cerințele legale de asigurarea transparenței și accesului la informații sunt unice pentru toate autoritățile. Însă, la modul practic, APL-urile de nivelul I, localitățile mici, nu dispun de pagini web ceea ce face dificil accesul la informație pentru cetățeni. Unele totuși dispun de pagini web. La rubrica  Transparența orașelor și regiunilor din Moldova, de pe site-ul Viitorul.org puteți găsi Clasamentul transparenței raioanelor și Clasamentul localităților, cele mai mari 60 de localități din țară.

Deci, dacă ne referim la APL-urile de nivelul I care nu dispun de pagină web, atunci cetățenii trebui să aibă acces sau să solicite prin alte instrumente, la fel prevăzute de lege, cum ar fi: panoul informativ actualizat mereu,  paginile din social media, gen Facebook, participarea la ședințele Consiliului Local unde se adoptă deciziile, crearea grupurilor de inițiativă locale care să fie în listele APL și să primească proiectele de decizii prin email, de exemplu, întâlniri permanente (lunare, semestriale) ale reprezentanților APL (Primar, consilieri, etc) cu cetățenii”.

Portalul HN24 propune ajutor gratuit APL-urilor locale din raionul Hîncești pentru crearea paginilor și site-urilor  în scopul de a informa cetățenii  despre activitățile desfășurate și deciziile adoptate.

Autor: Andrei Culicov

Acest material este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer.      Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!