Știri din Lume

Detalii despre cutremurul din Turcia

În sud-estul Turciei, în noaptea de duminică spre luni, 6 februarie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,8 puncte – cel mai puternic din ţară din 1939. Centrul său epic se afla aproape de oraşul mare Gaziantep cu o populaţie de peste un milion de oameni.

Tremurăturile au fost simţite şi în Siria, Liban, Irak şi la frontiera dintre Armenia şi Georgia. Ca rezultat al cutremurului, peste 600 de oameni au murit şi aproximativ 2.000 au fost răniţi. Au fost distruse sute de clădiri, inclusiv fortăreaţa turcă Gaziantep construită în timpul Imperiului Roman şi cetatea din lista patrimoniului mondial UNESCO din oraşul sirian Aleppo.

Noul bilanț al cutremurului din Turcia a crescut la 912 morţi şi peste 5.000 de răniţi în această ţară

Cum a început
Primul cutremur a început la 4:17 în zona Pazardzhik. Conform Centrului Seismologic Euro-Mediterranean, epicentrul cutremurului se afla la 37 de kilometri de orașul Gaziantep la o adâncime de zece kilometri. După primul cutremur, doar în Turcia au avut loc 32 de replici – cutremure care au avut loc după cel principal și sunt mai mici comparativ. Totuși, șase dintre ele au avut o magnitudine mai mare de 6 puncte.

În Siria

Au fost găsite cel puțin 320 de cadavre în Siria, conform Al Hadath, iar mai mult de 2000 de persoane au dispărut fără urmă.

Ministerul Apărării din Siria a mobilizat toate unitățile sale în toate provinciile pentru a oferi imediat ajutor populației.

Situația este agravată și de faptul că nu toate regiunile Siriei sunt controlate de autoritățile oficiale, iar o parte din zonele din nord-vestul țării sunt ocupate de opoziția armată. Reuters, citând aceste grupări, scrie că numărul persoanelor decedate în zonele din nord-vestul țării este în zeci.

Cutremur resimțit și în alte țări

În Nicosia din Cipru, s-au simțit vibrații ale pereților și acoperișurilor din case: lustrele au început să se clatine, vesela a zornăit, mobilierul s-a mișcat. Vibratiile puternice ale suprafeței terestre au fost simțite în mai multe zone din Liban, inclusiv în Beirut și valea Bekaa, dar nu există încă date despre victime sau persoane afectate de acolo. Vibratiile subterane au fost simțite și în Baghdad, capitala Irakului.

Cutremurul a afectat cel puțin zece provincii din Turcia, incluzând Kahramanmaras și Mersin, precum și Adana, Ankara, Antalya, Gaziantep, Kayseri, Trabzon, Urfa. Sute de clădiri au fost distruse. De exemplu, numai în Malatya, potrivit guvernatorului Malatya, Hulusi, cel puțin 140 de clădiri au fost distruse. Oamenii încă sunt scoși din sub dărâmături. În orașul Diyarbakir, un clădire de opt etaje s-a prăbușit, șase persoane au murit și încă 70 au fost rănite.

În Adana, două clădiri cu mai multe etaje s-au prăbușit: cinci oameni răniți au fost scoși din sub dărâmături și transportați la spital. La Shanlıurfa, 16 clădiri s-au prăbușit, iar la Osmaniye – 34 de clădiri. În urma acestora, au murit 15 și cel puțin 5 oameni, respectiv.

Obiecte istorice distruse

Turcia a întâmpinat și alte consecințe. Pe lângă case, infrastructura a fost parțial distrusă. Astfel, pista unică de aterizare-decolare din aeroportul provinciei Hatay din Turcia a fost complet distrusă. Aeroporturile orașelor Kahramanmaras și Gaziantep au întrerupt serviciile pentru zborurile civile. În satul Topbogazy din provincia Hatay, o conductă de gaz a explodat, iar un incendiu a izbucnit în două locuri. Obiecte ale patrimoniului cultural au fost distruse. Astfel, în provincia turcă Gaziantep, o fortăreață antică a suferit, iar în Siria, cetatea istorică Aleppo din lista patrimoniului universal UNESCO a fost distrusă.

Situația în țară

În Turcia, a fost declarat cel mai mare nivel de alarmă de către ministrul de interne, Suleyman Soylu. Salvatorii au fost trimiși în zonele afectate. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost informat despre cutremur și coordonează personal acțiunile de salvare. În acest sens, Crucea Roșie Turcă – cea mai mare organizație de asistență medicală din țară, care face parte din mișcarea internațională a Crucii Roșii – a început să furnizeze stocuri de sânge pentru ajutorarea persoanelor afectate.

Oamenii sunt îndemnați să doneze sânge suplimentar. Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Miniștri pentru a evalua daunele cauzate de dezastrul natural. Centrul Sirian pentru Monitorizarea Drepturilor Omului a chemat organizațiile internaționale să intervină imediat pentru a salva rănile și pentru a preveni o catastrofă umanitară: ei consideră că resursele echipei de salvare siriană nu vor fi suficiente pentru a ajuta pe toți.

Comparație cu alte cutremure din Turcia

Seismologii turci au comparat ceea ce s-a întâmplat cu cutremurul din 1999. Atunci, lângă Istanbul, la Izmit, pe coasta Mării Mărului, a avut loc unul dintre cele mai distructive cutremure din Turcia, cu magnitudinea de 7,7 puncte. Au murit aproape 17.500 de oameni. Zona de distrugere a acoperit o zonă de aproximativ 30.000 km pătrați în cea mai dens populată parte de nord-vest a țării, afectând și o parte din Istanbul.

Atunci, șocul a aproape ras Izmit, un incendiu a izbucnit la o uzina de prelucrare a petrolului locală, iar Istanbulul a rămas fără curent electric. Cel mai mare cutremur din Turcia în ceea ce privește numărul de victime a avut loc pe 26 decembrie 1939, în provincia estică Erzincan. Magnitudinea cutremurului subteran a fost atunci de 7,9 puncte. Practic imediat după cutremur, zăpezile au lovit zona țării, iar oamenii care au rămas fără sânge nu au avut unde să se adăpostească de frig.

În total, în urma cutremurului și a înghețului, peste 32.000 de oameni au murit, iar aproximativ 100.000 au fost răniți.

 

Articol realizat cu ajutorul Intelectului Artificial (Ai)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!