Știri din Moldova

În consiliile locale, raioanele și municipale va fi instituit sistemul de vot electronic

În consiliile locale, raioanele și cele municipale va fi instituit sistemul de vot electronic. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Parlament, în prima lectură, cu 58 de voturi, transmite MOLDPRES.

Potrivit autorilor, proiectul va spori transparența în procesul decizional la nivel local și va eficientiza procedura de vot în cadrul consiliilor locale, raionale și municipale.

Documentul prevede că fiecărui consilier i se va atribui un mijloc de autentificare în sistemul de vot electronic pentru exprimarea votului asupra deciziilor discutate. Mijloacele pentru votarea electronică se vor utiliza în ședințele consiliilor locale pentru verificarea cvorumului, exprimarea votului și totalizarea rezultatelor votării.

Proiectul mai prevede că ședințele consiliilor locale pot fi transmise în direct la posturile publice naționale de radio și televiziune și pe pagina oficială a autorității publice locale. Suplimentar, se propune ca atât rezultatele votului prin mijloace electronice, cât și procesele-verbale ale ședințelor să fie publicate pe pagina web a autorității publice.

Proiectul de lege urmează a fi consultat cu reprezentanții autorităților publice locale și cei ai societății civile și, ulterior, propus spre aprobare în lectura a doua.

sursa moldpres.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!