Știri din HînceștiȘtiri din Moldova

Solstițiul de iarnă din 2022 începutul iernii astronomice

Solstițiul de iarnă din 2022 se va produce miercuri, 21 decembrie, la ora 23:38. Momentul va marca începutul iernii astronomice, fiind legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui, transmite MOLDPRES cu referire la surse de specialitate.

În timpul solstițiului de iarnă, emisfera nordică a planetei se află în cel mai îndepărtat punct faţă de soare. Pe de altă parte, în emisfera sudică, 21 decembrie marchează solstiţiul de vară sau ziua în care partea sudică a planetei se află la cel mai apropiat punct de Soare.

Solstiţiul de iarnă marchează începutul iernii astronomice, precum şi începutul celor mai reci trei luni din an, în emisfera nordică. De mâine, ziua va începe să crească şi va ajunge egală cu noaptea la echinocțiul de primăvară, din martie 2023.

În cultura păgânilor, solstiţiul de iarnă însemna naşterea Soarelui, simbolizând un nou proces al celor patru anotimpuri. Romanii îl preaslăveau pe Saturn, zeul recoltelor, alături de Mithras, cunoscut drept zeu al luminii. Solstiţiul de iarnă era celebrat de vechii daci prin sacrificarea porcului, obicei care s-a păstrat până în ziua de azi și este legat acum de sărbătoarea Crăciunului. Dacii se situau prin acest ritual de partea luminii în lupta cu întunericul, în cea mai scurtă zi din an.

sursa moldpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!