Un oraș European a interzis folosirea telefoanelor pe stradă

Cum ar fi viaţa fără telefoane mobile? Ca să nu fie un şoc total, să ne gândim că nu am avea voie să le folosim afară, ci doar în case sau la birou. Ciudat, nu? Ei bine, să ştiţi că pentru unii, nu este o un exterciţiu de imaginaţie, ci lege în adevăratul sens al cuvântului. Într-un oraş din Franţa, de exemplu, este interzisă folosirea telefoanelor pe străzi. Primarul oraşului a clasat dispozitivele inteligente drept o problemă de sănătate publică. Şi culmea, cei mai mulţi cetăţeni au fost de acord cu măsura.

Noua lege din micul oraş Seine-Port îi vizează atât pe cei 1.800 de localnici, cât şi pe vizitatori sau turişti. Primarul oraşului consideră că populaţia se confruntă cu o adevărată problemă de sănătate publică. Aşa că, de acum înainte, oamenii vor putea folosi telefonul mobil doar la interior.

Vincent Paul-Petit, primar: Vrem să îi ajutăm pe copii, să le oferim alte forme de activitate care să îi îndepărteze de ecrane, care să le permită să iasă, să facă sport, să cânte, să facă prostii, așa cum fac toți copiii, în loc să stea în camera lor în fața unui ecran.

Mai mult de jumătate dintre votanţi au ales ca telefoanele să fie interzise la exterior. Dispozitivele inteligente nu vor mai putea fi folosite în magazine, în faţa şcolilor, în parcuri sau chiar pe străzile din oraş.

Mai mult de jumătate dintre votanţi au ales ca telefoanele să fie interzise la exterior.

Localnic din Seine-Port: Faptul că aceste alegeri au loc este un semnal de alarmă. Așa că am votat în favoare. Este o cartă, pentru că se aplică legea, nu o poți interzice, desigur.

Noua lege nu implică, însă, şi sancţiuni. Părinţii sunt cei care trebuie să ia măsuri astfel încât copiii să nu mai stea pe telefoane de dimineaţă până seara.

Localnic din Seine-Port: Nu văd cum, într-o municipalitate sau chiar la nivel de stat, putem limita utilizarea în aer liber.

De altfel, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomandă părinţilor să nu-i expună pe copiii de sub 2 ani la lumina albastră a telefoanelor. De la 2 şi până la 5 ani, timpul de expunere ar trebui să fie limitat la doar o oră pe zi. La nivel mondial, oamenii petrec în medie 3 ore şi 15 minute pe telefon.

În clasamentul global, Franţa ocupă locul 43, cu o medie de 2 ore şi 19 minute petrecute pe telefonul mobil. Românii, în schimb, sunt de-a dreptul absorbiţi de ecranele telefoanelor. Ocupăm locul 19 şi petrecem, în medie, aproape 4 ore pe telefonul mobil.

suras paranteze.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!