Vreme rece şi lapoviță pentru această săptămână

Frig în timpul nopții, temperaturi pozitive ziua, cer variabil și ninsori slabe cu lapoviță în toată țara, prognozează meteorologii pentru următoarele zile, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), vremea în următoarele zile va fi caracterizată de valori termice cuprinse între 0-7 grade, ziua, și până la 6 grade de ger, noaptea. În perioada de referinţă, în toată țara, mai cu seamă în regiunea de nord, se așteaptă ninsori, vântul va sufla moderat, din nord-vest.

Conform meteorologiei populare, dacă primele săptămâni din decembrie sunt geroase, vremea se va menține la fel și în următoarele zece săptămâni. Zăpadă multă și gerul din decembrie prevestesc grâu și bucate din belșug. Săptămâna curentă este marcată și de sărbătoarea Sfântului Andrei, numit și cel Întâi Chemat. Potrivit scrierilor, Sfântului Andrei i-au fost încredințate spre evanghelizare ținuturile din regiunea Mării Negre, acesta predicând atât în sudul Basarabiei, cât și în Sciția Mică, Dobrogea de astăzi. 

Ajunul Sfântului Andrei, care va fi în această seară, are un farmec aparte pentru moldoveni. Se crede că în aceasta noapte “umblă strigoii” să fure “mana vacilor”, “mințile oamenilor” și “rodul livezilor”. Tot în această noapte, fetele fac farmece și încearcă să-și afle viitorul iubit. Unii bătrâni observă cerul în noaptea de Sfântul Andrei și prezic dacă noul an va fi bogat sau sărac, ploios sau secetos, dar și dacă va fi pace sau război. Mai multe biserici din Moldova au ca ocrotitor pe Sfântul Andrei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!