Alexandru Vlas la vârsta de 16 ani a debutat pentru Petrocub Hîncești

Alexandru Vlas este cel mai tânăr jucător, care a evoluat în acest sezon în Divizia Națională. La vârsta de numai 16 ani şi 62 de zile el a debutat pentru Petrocub Hîncești, în meciul cu echipa Codru Lozova, din etapa a 26-a, scrie fmf.md
Tânărul mijlocaș s-a născut pe 24 august 2003, la Sărata Galbenă, în familia lui Anatolie și Lilia Vlas. Pasiunea pentru sportul rege a preluat-o de la fratele său mai mare Vadim, care practica fotbalul la clubul sportiv Petrocub, sub îndrumarea antrenorului Igor Taras.
“Îmi amintesc că aveam 5 ani când am decis să-l urmez pe Vadim la antrenamente. A fost momentul decisiv”, recunoaște Alexandru, pentru care fotbalul a devenit pasiunea vieții.

Debutul la națională
După câțiva ani de muncă perseverentă în localitatea natală alături de colegii mai mari, Alexandru a fost convocat la selecționata regională Centru, cu care a disputat în chiar ziua sa de naștere, finala turneului național Viitorul, pierdută, la penalty-uri, în fața echipei Sheriff Tiraspol. Cu toate acestea, anume Alexandru a fost desemnat cel mai bun atacant al competiției.
Forma bună de joc din acel an a fost remarcată și de antrenorul selecționatei U-15 a Moldovei, Vitalie Mardari. Astfel, în toamna lui 2017, la 14 ani, Alexandru a îmbărcat pentru prima dată tricoul naționalei Moldovei de juniori. El și-a continuat ascensiunea, iar doi ani mai târziu apăra deja culorile reprezentativei de juniori U-17, în preliminariile Campionatului European, sub bagheta lui Alexandru Guzun.
“Este o mândrie să reprezint țara pe arena internațională. În același timp, este și o o experiență unică, de nedescris dacă vreți, pentru tinerii fotbaliști, care au posibilitatea să concureze cu selecționate mai bine cotate”, ne spune Alexandru.

Petrocub, a doua casă
De mic copil, Alexandru face parte din familia fotbalistică a echipei Petrocub Hîncești. Mai întîi Igor Taras, apoi Leonid Pascaru au fost cei care au pus piatra de temelie la formarea lui Alexandru ca fotbalist, care este în prezent component al formațiilor U-17 și U-19. Prestația bună la nivel de juniori, a atras atenția și antrenorilor de la echipa mare a celor de la Petrocub. Pe parcursul verii trecute, puștiul de la Sărata Galbenă s-a pregătit alături de prima echipă, pregătită de Lilian Popescu. Iar cadoul surpriză a venit cu o zi înainte de a împlini vârsta de 16 ani.
“La unul din antrenamentele echipei U-17, antrenorul Leonid Pascaru m-a anunțat că de ziua mea mă voi alătura echipei de seniori pentru a pregăti meciul din campionat cu Codru Lozova. Eram copleșit de emoții!”, ne mărturisește Alexandru.
În acea partidă el a fost rezervă, însă a gustat din plin din atmosfera unui meci alături de colegii mult mai experimentați. O zi mai tîrziu în schimb, el a debutat pentru echipa de Tineret-Rezerve. La doar o săptămână a reușit și primul său gol pentru rezervele lui Petrocub în partida cu Speranța Nisporeni.

Debutul în fotbalul mare
Ziua cea mare a venit pe 25 octombrie 2019. Alexandru Vlas a debutat în Divizia Națională, într-un meci câștigat de Petrocub în fața celor de la Codru, scor 1-0. El a bifat ultimele 7 minute.
“E un băiat de perspectivă, cu o gîndire fotbalistică. Dacă va munci asiduu în continuare are șanse să devină un fotbalist bun. Indubitabil, noi mizăm pe el, dar totul depinde numai de Alexandru”, a declarat pentru site-ul FMF antrenorul echipei Petrocub, Lilian Popescu.
“Nu știam că voi juca. La aflarea veștii am rămas un pic uimit. Au fost emoții unice când am pășit pe gazonul verde. E un alt nivel, trebuie să recunosc”, își amintește Alexandru.

Conștient că are de muncit foarte mult, tânărul mijlocaș ofensiv își leagă viitorul apropiat de formația din Hîncești. “Vreau să ajut Petrocubul, echipa care m-a lansat în fotbalul mare. Cu timpul, îmi doresc să devin titular la echipa mea de suflet”, a conchis juniorul lui Petrocub.

Visul lui Alexandru
Ca fiecare puști, Alexandru are și el ambițiile sale. Nu renunță la ideea de a ajunge în campionatul Angliei. Chiar dacă nu are o echipă favorită, anume în Premier League evoluează jucătorul său preferat – belgianul Kevin De Bruyne, de la Manchester City. “Un fotbalist cu o gândire excelentă! O combinație perfectă între Andres Iniesta și Xavi. Am ce învăța de la acești mari jucători”, consideră Alexandru.

Pentru a ajunge la nivelul la care visează, Alexandru Vlas trebuie să confirme pe terenul de joc. Atât la juniori, cât și, mai nou, și la seniori. Cu multă dăruire și sacrificii la antrenamente și meciuri. La echipa de club și la naționalele Moldovei. Alexandru Vlas este un nou exemplu că fotbalul nostru, cu bune și cu rele, produce tinere talente, care merită o șansă de afirmare. (fmf.md)

Mulțumim persoanelor care ne susțin: Nina Cotovanu, Luminița Smoleanic, Raphael Leontin Mircea,Lia Aminov, Marian Ion.Valeriu Nacu,Silvia Braga,Alina Bagrin, Lara Prochina,Elena Cociu. Sergiu Dan. Mihail Vremea, Inga Ungureanu, Vasile Cioara, Anastasia R.

Drepturi Rezervate HN24

error: Contentul este Protejat !!