DSE Hîncești vine cu măsuri specifice de prevenire a incendiilor

DIRECȚIA SITUAȚII EXCEPȚIONALE mun. HÎNCEȘTI VĂ INFORMEAZĂ !

Statistica incendiilor din ultima perioadă demonstrează că în Republica Moldova se înregistrează un număr sporit de arderi necontrolate ca urmare a acțiunilor de igienizare a terenurilor, precum şi aprinderii ilicite a vegetaţiei uscate. 

În unele cazuri, cetățenii ard miriștile, resturile menajere ori vegetația uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiții de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea șoproanelor locative, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării, anexele acestora, precum şi masive forestiere, înregistrându-se pagube mari, totodată având un impact negativ asupra mediului ambiant. 

    De la începutul lunii februarie 2022, în raionul Hîncești au fost înregistrate 12 cazuri de ardere necontrolată a vegetației uscate la care au intervenit echipele de pompieri, în localitățile: 4 cazuri în com. Sărata Galbenă (1,2 ha. afectate), 2 cazuri în com. Pogănești (7,5 ha. afectate), 2 cazuri în com. Cotul Morii (2,5 ha. afectate), 1 caz în s. Horjești (2 ha. afectate), 1 caz în s. Fundul Galbenei (2 ha. afectate),      1 caz în com. Pogănești (2,5 ha. afectate), 1 caz în s. Călmațui (1 ha. afectat).

    Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada dată, Serviciul Prevenție al Direcției Situații Excepționale mun. Hîncești al Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI se adresează cu un apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor: 

  • nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt; 
  • nu utilizați focul deschis la o distanță mai mică de 50 m față de clădiri, instalații, materiale sau substanțe combustibile; 
  • nu lăsaţi focul deschis fără supraveghere; 
  • nu aruncaţi mucuri de ţigară, chibrituri aprinse sau materiale care mocnesc în vegetaţia uscată; 
  • respectați modul stabilit de colectare, păstrare și transportare a resturilor vegetale; 
  • cetățenii să se adreseze la primării în ceea ce privește planificarea zilelor și locurilor special amenajate pentru adunarea resturilor menajere și vegetației uscată din localitate; 
  • supravegheați în permanență copiii și interziceți jocul acestora cu surse care ar putea provoca incendii (chibrituri, brichete, etc.); 
  • la depistarea focarelor de ardere apelaţi la număr de telefon 112, şi, după posibilitate, întreprindeţi măsuri de lichidare a arderii, respectând măsuri de securitate, sau părăsiţi locul arderii acoperind gura şi nasul cu o ţesătură umedă. 

STIMAȚI CETĂȚENI !

Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, Vă protejați viața și bunurile materiale.

ÎN CAZ DE SITUAŢII DE URGENŢĂ, APELAŢI  112

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!