Ne așteaptă lapoviță, ninsori și minime de până la −15 °C

Un ciclon sudic va străbate teritoriul Republicii Moldova în acest weekend. Acesta va lua naștere în Marea Mediterană și va aduce precipitații, la început sub formă de ploaie, ulterior sub formă de lapoviță și ninsoare. Informația a fost confirmată pentru #diez de șeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.

Potrivit acestuia, ciclonul va fi activ în perioada 7-9 ianuarie, iar odată cu trecerea lui, se așteaptă și intensificări de vânt. De asemenea, există probabilitatea formării poleiului și ghețușului.

Vom mai avea încă două zile cu temperaturi calde, iar ulterior ne așteaptă o invazie de aer polar. În data de 7 ianuarie am putea avea precipitații puternice, iar dacă va fi cazul, vom emite o avertizare meteorologică: un cod galben sau un cod portocaliu, valabil în perioada 7-9 ianuarie.

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, de Crăciun pe stil vechi, la Chișinău se așteaptă maxime de 1 °C ziua, minime 1 °C noaptea și lapoviță. A doua zi, pe 8 ianuarie, lapovița se va transforma în ninsori, iar temperaturile vor scădea la −5 °C ziua și −6 °C noaptea. Săptămâna viitoare, minimele vor ajunge și la −11 °C, iar maximele vor ajunge la −3 °C.

În zona de nord a Republicii Moldova, temperatura minimă va ajunge la −15 °C, iar temperatura maximă va fi de −6 °C. La sud, termometrele vor arăta minime de 10 °C și maxime de −1 °C. Temperaturile negative se vor menține până la data de 10 ianuarie și vor crește ușor cu 2-4 °C, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Pentru că ne așteaptă și ninsori, este important să precizăm care sunt riscurile asociate cu acest fenomen meteorologic și de ce recomandări trebuie să ținem cont pe timp de zăpadă. Acestea sunt importante pentru a anticipa posibile consecințe negative.

Riscuri:
# reducerea vizibilităţii;
# creşterea riscului derapajelor şi a accidentelor rutiere;
# perturbarea locală a traficului rutier;
# izolarea parţială a unor localităţi;
# avarierea unor construcţii sub acţiunea greutăţii stratului de zăpadă;
# avarierea liniilor de telecomunicaţii şi de transport al energiei electrice.

Se recomandă:
# adaptarea permanentă a vitezei autovehiculului la condiţiile de drum;
# folosirea sistemului de iluminare-avertizare pe toate categoriile de drumuri;
# evitarea activităţilor obositoare, cum ar fi împinsul maşinii sau mersul în zăpadă adâncă, pentru prevenirea hipotermiei și acutizării bolilor cardiace;
# asigurarea autovehiculului cu lanţuri pentru zăpadă, lopată, răzuitoare, cablu de remorcare, combustibil de rezervă;
# respectarea indicaţiilor autorităţilor;
# evitarea părăsirii imobilelor.

sursa diez.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!