Social

Hîncești: Cum să treci pe trecerea de pietoni și să rămâi viu ?

În contextul evenimentelor din ultimult timp, în care tot mai mulți cetățeni sunt loviți pe trecerea de pietoni, iar la incidentul de azi, unde o minoră de 9 ani a fost lovită pe trecerea de pietoni în apropiere de L.T Mihai Eminescu, iar așa cazuri în apropiere de instituțiilor de învățământ s-au mai întâmplat, vine vrei nu vrei așa o întrebare, ce facem și care ar fi soluția pentru ca așa cazuri să nu se mai întâmple ?

Prima soluție ar fi, conducătorii și pietonii mai responsabili, dar după cum vedem din practică această soluție nu mereu funcționează, maia les când este vorba de copii și tineri.

A doua soluție ar fi instalarea semafoarelor, dar din păcate această rezolvare costă sume mari de bani,  doar un semafor funcțional  instalat costă aproximativ de la 10 mii lei și 600 de mii de lei,  și dacă luăm în considerație că nu e de ajuns doar unul, și încă și întreținerea lor, tot este foarte costisitoare. Probabil o sumă enormă pentru administrațiile locale de orice nivel. Și nici asta, nu are garantat 100% că funcționează. Ori soluția ar fi să fie instalate de către Ministerul Trasnporturilor, cu un proiect mai amplu pe tot teritoriul rep.Moldova.

A treia soluție ar fi limitatoarele de viteză din cauciuc, care după preț nu sunt așa de costisitoare, și ușor de instalat și dezinstalat. Spre exemplu un limitator de viteză cu lățimea 40mm pentru încetinirea vitezei de până la 30 km/h costă 120 lei, la o simplă matematică dacă cunoaștem lungimea drumului, ne dăm seama că nu este chiar așa de scump, decât cum ar fi instalarea unui semafor. Dar și aici di păcate nu poți avea rezultate bune, se cunosc și cazuri când și cu limitatoare de viteză se întâmplă accidente.

La Hîncești se mai practică și patrularea acestor porțiuni de drum în orele dimineții, dar și prin proiectul Bunicii Grijulii care suntem siguri ca are un efect benefic în așa probleme, dar după cum se vede uneori nici asta nu este suficient.

Deci în încheiere, totuși am ajuns, că oricare din aceste soluții ar fi binevenite și cu rezultate dacă aceste lucruri ar fi făcute și să lucreze toate în context general, conducători și pietoni responsabili, semafoare funcționabile, limitatoare de viteză, și patrularea porțiunilor de drum. Până atunci nu ne rămâne decât să trăim cu gândul cum să trecem pe trecerea de pietoni și să rămânem vii.

Copyrighted Image

error: Contentul este Protejat !!